АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден вратио се из стратешки важног региона Блиског истока мање-више празних руку.

Сусрети са традиционалним савезницима Вашингтона, Израелом и Саудијском Арабијом донели су само штуре најаве зближавања у односу према главном регионалном ривалу Ирану, који опет својим приближавањем Русији и Кини такорећи анулира Бајденов покушај да две конкурентске силе истисне с Блиског истока.

Још горе су окончане Бајденове наде да ће у Џеди пронаћи решења за један од својих највећих политичких проблема код куће, високе цене гаса и нафте.

Бајден се надао да традиционална блискост са саудијском краљевином представља пут којим би могао да ублажи незадовољство Американаца запалих у финансијске муке. Али, сусрет није дао никакве гаранције за њему преко потребно повећање производње нафте. Штавише, Ријад је повећао увоз црног злата из Бајдену непријатељске и санкцијама оковане Русије, која Саудијској Арабији даје, притом, попуст на нафту.

Усред широко распрострањене инфлације у САД, високе цене гаса и намирница представљају велику политичку одговорност за Бајденову Демократску странку, само неколико месеци уочи овогодишњих избора на средини мандата који одлучују да ли ће успети да „задрже“ Конгрес. Високе цене су Бајдену постале, а сада и остале, трн у оку, па му није преостало ништа доли оптимистички став да ће регионални лидери ускоро предузети акцију, с обзиром да је следећи састанак ОПЕК почетком августа.

Бајден је покушао и да потврди и америчко лидерство на Блиском истоку, обећавши да ће његова администрација остати активно ангажована усред страховања да би Кина и Русија могле брзо да попуне вакуум. Управо због тога, Бајден је био под притиском да учини више да се супротстави Ирану у региону координисаном стратегијом међу савезницима. Бајден је у више наврата обећао да ће осигурати да Иран не набави нуклеарно оружје, рекавши да верује да је дипломатија и даље најбољи начин да спречи Техеран да га добије.

Његови израелски домаћини били су, међутим, у најбољем случају скептични. Израелски премијер Јаир Лапид је одбацио још један нуклеарни споразум као средство за спречавање Ирана да набави нуклеарно оружје:

– Речи их неће зауставити, господине председниче. Дипломатија их неће зауставити. Једина ствар која ће зауставити Иран је да зна да ће, ако наставе да развијају свој нуклеарни програм, слободни свет употребити силу. Једини начин да их заустави је да ставимо на сто веродостојну војну претњу – рекао је Лапид.

Бајден није искључио употребу силе, али у тој претњи није било ентузијазма.

Оставите Коментар