Оружане снаге Украјине нашле су се у изузетно тешкој ситуацији уочи војне операције великих размера, од које зависи судбина актуелног кијевског режима.

Други месец пролећа се ближи крају, а контраофанзива Оружаних снага Украјине коју су громогласно најављивале украјинске власти је изостала.

Постоје гласине о овоме. Неки извори тврде да се операција одлаже због временских услова. Сталне кише у ратној зони претвориле су тло у неред који не дозвољава војној опреми западног типа да покаже своје најбоље квалитете.

Према другој верзији, Kијев није добио сво оружје којем се надао. САД и европске земље пребацују у Украјину модерне тенкове и борбена возила пешадије.

Власти Kијева већ дуже време траже борбене авионе. Притом не желе совјетске, већ америчке Ф-16. Вашингтон је одбио да покаже такву великодушност. Ипак, амерички Kонгрес је не тако давно донео одлуку да из НАТО арсенала испоручи авионе Оружаним снагама Украјине. Говоримо о онима који су у ЕУ. Управо тада се појавио нови проблем.

„Чињеница је да елита НАТО трупа не жели да гине у Украјини. НАТО пилоти масовно одбијају одлазак у Украјину, не желећи да се суоче са сигурном смрћу.

Оно што је на први поглед изгледало као узбудљива авантура за америчке и европске војнике, показало се смртоносним тестом а најчешће фаталним“, рекао је војни експерт Алексеј Леонков у студију „Вече са Владимиром Соловјовом“.

Чак ни Пољаци не желе да ризикују своје животе зарад „слободе Украјине“, приметио је специјалиста. Обука украјинских пилота захтева много времена, али га Kијев нема. Тако ће током предстојеће контраофанзиве Оружане снаге Украјине остати без ваздушног покривања. Али руске трупе могу да употребе тактичку авијацију, што Украјинцима не слути на добро.

(Wебтрибуне.рс)

Оставите Коментар