Оснивач француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ Арно Гујон данас је добио забрану уласка на КиМ на неодређено време.

Како је Гујон рекао Тањугу, задржали су га на административном пункту Мердаре, потом су га привели и испитивали и онда му је „уручена забрана уласка на неодређено време без икаквог образложење“.

– Забранили су ми улазак на Косово и Метохију пошто сам им дао српску личну карту при покушају уласка. Рекли су да изађем из аутомобила, а цариник је рекао полицајцу да ме приведу и ставе лисице. Тај полицајац је био Србин и није ми ставио лисице, али су ме одвели до неке просторије, претресали и мене и аутомобил, задржали укупно три сата. Такође, послали су и екипу безбедносних снага из Приштине да ме испитује као да сам неки криминалац, зашто идем, где идем, коме помажем, коју организацију представљам, а ја 14 година радим ово, улазим на Косово и Метохију и објављујем све што радимо и на француском и на српском језику – рекао је Гујон.

– Сада је мој хуманитарни рад доведен у питање – рекао је Гујон видно узнемирен, и додао да је сваког месеца ишао на КиМ где је боравио по недељу дана, пратио хуманитарне акције, разговарао са људима…

Додао је да има право на жалбу, што ће свакако искористити.

– Циљ им је да приводе не само Србе већ и оне који помажу Србима у енклавама – рекао је Гујон.,

Поред Гујона, косовска полиција задржала је и двојицу његових сапутника, активиста хумантиране организације „Срби за Србе“.

Гујон је требало да присуствује отварању фарме живине за потребе народне кухиње Рашко-призренске епархије у српском селу Прековце код Новог Брда.

Leave a Reply