Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом.

Председник Вучић је захвалио на одлуци НР Кине да Србији понуди помоћ у заустављању заразе, као и на братској бризи за грађане наше земље.

„Када је на београдски аеродром 21. марта слетео први авион са великом кинеском помоћи у медицинској опреми и материјалу, који су пратили и кинески стручњаци, пробудио се нови оптимизам и грађани Србије су знали да у овој борби нису и неће бити сами“, истакао је председник Вучић.

Он је захвалио и на донацији у виду две лабораторије за борбу против COVID 19, које почињу са радом у Београду и Нишу, које ће несумњиво допринети успешној борби Србије против вируса и замолио председника Сија да помогне Србији да набави додатну медицинску опрему која је неопходна у борби против вируса.

Председник Вучић је истакао да су грађани Србије посебно дирнути огромним интересовањем и солидарношћу кинеског народа, који се одражавају кроз поруке подршке, као и кроз донације, упућене преко српских дипломатских представништава у Пекингу и Шангају, што говори о изузетној блискости и челичном пријатељству двају народа, упркос географској удаљености.

„Радују нас вести о нормализацији ситуације у Кини и о отварању града Вухана, који је постао симбол снаге и храбрости у борби против пандемије. Србија је са стрепњом и дубоким саосећањем и дивљењем, пратила борбу коју су кинеска држава и Комунистичка партија, као и пријатељски народ Кине водили са снажним ударом корона вируса“, истакао је председник Вучић и у име грађана Србије и лично име, изразио саучешће породицама преминулих кинеских грађана.

Он је нагласио да верује да ће, уз помоћ снажне кинеске државе, Србија и свет победити корона вирус и истакао да се радује наставку сарадње кроз Механизам 17 плус 1 и иницијативу „Појас и пут“, као и скорој посети кинеског председника Србији.

Председник Си је изразио наду да ће се ускоро видети са председником Вучићем у Кини, а потврдио је и свој долазак у званичну посету Србији.

Кинески председник пожелео је српском председнику личну срећу и даљи успех у вођењу државе и рекао да ће Кина и Србија умети да преброде све економске тешкоће са којима се суочавају услед кризе изазване пандемијом.

Оставите Коментар