Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је припаднике Хеликоптерске јединице МУП-а, који су га упознали са редовним активностима које обављају.

У флоти Хеликоптерске јединице тренутно је 17 хеликоптера, а само током последњих годину и по дана набављене су четири „Ербасове“ Х-145М летелице, које су опремљене најсавременијом опремом.

Министар Вулин најавио је даље улагање у опремање ове јединице, која би 2022. године требало да буде ојачана и са најновијим хеликоптером „Суперпума“, саопштио је МУП.

Похвалио је допринос припадника Хеликоптерске јединице и на вежби „Обруч 2020“, на којој су показали спремност и врхунску обученост.

Припадници Јединице данас су увежбавали свакодневне процедуре и деловање у случајевима авионских несрећа и спасавања настрадалих на неприступачном терену, на којем није могуће извршити вертикално слетање и прихват повређених.

„Оно што је битно јесте да је доласком нових хеликоптера Х-145 могућност деловања у таквим ситуацијама значајно повећана и време реаговања је скраћено на неке минималне интервале које сте дужни да испоштујете по свим стандардима које је прописала европска Агенција за безбедност цивилног ваздухопловства“, рекао је командант Хеликоптерске јединице Ненад Недић.

Недић је додао да ће набавком „Суперпуме“, која спада у вишу категорију од Х-145М, због своје носивости и могућности додатно унапредити оперативност и ефикасност припадника Јединице.

Хеликоптерска јединица у координацији са Специјалном антитерористичком јединицом и Жандармеријом представља окосницу антитерористичког деловања.

За потребе Управе граничне полиције, Јединица изводи надзор државне границе, а као подршка Сектору за ванредне ситуације учествује и у гашењу шумских пожара.

Припадници непрекидно дежурају за потребе Службе трагања и спасавања, као и за потребе Клиничког центра Србије за реализацију медицинских летова, каже се у саопштењу.

Оставите Коментар