Јуришни хеликоптери Ка-52 Алигатор биће надограђени на основу искуства њихове борбене употребе у Сирији, изјавио је извршни директор руског произвођача хеликоптера Андреј Богински. Унапређен руски хеликоптер Ка-52 за улазак у Сирију.

– Ови захтеви за надоградњу формулисани су на основу резултата у Сирији. Већ радимо на замени генератора тако да они могу дати више енергије. Свеобухватни радови на Ка-52 и Ми-28 укључују модернизацију оптоелектронских система, што је повезано са идентификацијом и откривањем циљева – рекао је извршни директор.

– Руски произвођач хеликоптера већ има план одобрен од стране руског Министарства одбране о надоградњи топова на Ка-52 и Ми-28 – додао је он.

Хеликоптер за извиђање и напад Ка-52 Алигатор дизајниран је да уништи тенкове, оклопна и не-оклопна возила, људство, хеликоптере и друге непријатељске летелице на линији фронта и на тактичкој дубини, у свим временским условима и у било које време.

„Алигатор“ је опремљен савременом авиоником, док коаксијални роторски систем и појачана лонгитудинална контрола омогућавају ефикасно маневрисање и обављање сложених акробатских операција.

https://youtu.be/cl-RTjSmaZE

Осим тога, Ка-52 има радио-електронски систем заштите и уређаје са слабим потписом који смањују, расипају и нарушавају топлотни траг мотора. Такође има активне могућности противмера.