Бивши хрватски председник Стјепан Месић упутио је новом лидеру САД Џоу Бајдену писмо с предлогом како треба устројити БиХ. Човек који се хвалио да је „завршио посао” кад је СФРЈ престала да постоји, сад се брине о судбини БиХ, за коју предвиђа да треба да почива на грађанском, а не на националном принципу.

– Поштовани господине изабрани председниче, иако је мој мандат председника Републике Хрватске завршио пре 10 година, још увек пратим догађања, како у регији тако и у свету. Драго ми је што видим (из новинских извештаја) да ће ваша будућа администрација посвећивати пуно више пажње Југоисточној Еуропи, а посебно БиХ. Напокон! За вашу информацију прилажем радни документ под називом „Платформа за БиХ”, који је настао 2014. на темељу предавања које сам одржао у Мостару – садржај је кратког писма које је Месић адресирао на новог становника Беле куће.

Подсећања ради, тај исти Месић је као последњи шеф авнојевске Југославије изјавио оно што сигурно ниједан светски лидер не би рекао, макар био на челу најбезначајније банана државе.

– Хвала вам што сте ми указали поверење да се бринем за интересе Хрватске, посао сам обавио, Југославије више нема – рекао је Месић пред посланицима хрватског Сабора, 5. децембра 1991.

Пензионерски доколичар

Као што је Стипе Месић само ружна прошлост наше балканске стварности, тако је и БИХ прошлост на листи америчких приоритета, поручује аналитичар из БиХ Џевад Галијашевић.

– Свет се променио, а Месић остао талац размишљања из деведесетих која су заостала и површна. Запад ће се и без Месића наредних година ангажовати у смеру одузимања овлашћења РС у корист наводно заједничког нивоа. Тај наратив о штетности ентитетске поделе, напори да Српска буде марионетски ентитет, из Брисела и Вашингтона и даље ће саплитати БиХ, али у стварности ништа неће променити, као ни Месићева писма урађена у пензионерској доколици и врло ограничених домета – каже Галијашевић за Objektiv.rs.

Закуцао последњи ексер

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш, који је и сам недавно писао Бајдену о смерницама будуће политике САД према КиМ, тврди за наш лист да Месићево обраћање америчком председнику представља крајње лицемерје.

– Фасцинантно је да Месић, који је закуцао последњи ексер на ковчегу заједничке државе и заговарао отцепљење република по националном кључу, сада пише писмо Бајдену са предлогом решења за БиХ, које садржи концепт грађанске државе. Без дилеме, грађанска држава је достигнуће напредне цивилизације и високе политичке свести, а кад је БиХ у питању, Србија и Хрватска имају највећи утицај, али и обавезу да помогну да се дође до трајног и одрживог решења – поручује Драгаш.

Горан Митровић

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар