Свесрпски покрет Родољуби Отаџбине и Дијаспоре „РОД“, позива српско расејање да се укључи у историјску мисију ШИРЕЊА ИСТИНЕ О СРПСКОМ СТРАДАЊУ, тим самим, допринесете култури сећања на Јасеновачке великомученике. Ово је пројекат од државног али и историјског значаја, сходно томе, има подршку свих релевантних инситуција као и СПЦ, а улога наше дијаспоре у ширењу ове истине је од изузетног значаја.

У недељи када Срби у Матици и широм света обележавају 20 година од почетка трагичног бомбардовања и 15 година од погрома над српским народом на Косову – Српском Јерусалиму, а по испуњеном обећању датом Патријарху српском Иринеју 2017. године, проф. др Грајф је 22. марта уручио своју мултидисциплинарну студију монументалног, енциклопедијског формата Његовој Светости.

Енциклопедијски формат књиге био је једини достојан јасеновачких великомученика, јер су злочини почињени у Јасеновцу тако огромних размера да  пред ревизијом историје, ова књига и сведочанства у њој представљају својеврстан бедем српско-јеврејског сећања на ЈАСЕНОВАЧКЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИКЕ.

Проф. др Грајф светски признат експерт за фабрике смрти, превасходно за Аушвиц, овековечио је страдалништво кроз приказ 57 метода мучења и бестијалног убијања. Ова мултидисциплинарна студија је  прва упоредна анализа Аушвица и Јасеновца у светској историографији која садржи  сведочења преживеле деце логораша Јасеновца, и на којој су се окупили, експерти за фабрике смрти, историчари, правници  и други истраживачи различитих профила  из 7 земаља света, као и форензичари Института из Израела, и лингвисти да би била  објављена   тројезично на хебрејском, српском и енглеском језику.

Циљ представљених резултата истраживања и упоредне анализе са светски познатим логором смрти Аушвицом је  да се  недвосмислено докаже да је Јасеновац био најбруталнији и најозлоглашенији логор смрти од укупно 8 у Другом светском рату. После Изложбе у Уједињеним нацијама о Јасеновцу јануара, 2018 године на светски Дан Холокауста и књиге која је објављена 22. октобра 2018 и награђена за издавачки подухват године на 63. Међународном сајму књига у Београду, настављају се активности на ширењу истине о заједничком страдању Срба и Јевреја, Рома и антифашиста у Јасеновцу и НДХ. Проф. др Грајф упутио је протест специјалном известиоцу генералног секретара УН за људска права у Женеви против употребе усташког  поздрава у Хрватској, као  и усташке иконографије у Блајбургу – највећем нео-нацистичком скупу у Европи којим се вређају жртве усташтва и њихови потомци.

Зато, Јасеновачко великомучеништво, које је оживописано и на фрескама Храма Светог Саве у Београду, заслужује да буде трајно уписано у колективну меморију не само Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, већ читавог човечанства као ЗАВЕШТАЊЕ свим народима света .

ДА СЕ НЕ ПОНОВЕ И ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВЕ усташка зверства једног од 15 најсмртоноснијих расистичких, клеро-фашистичких режима у историји цивилизације.

У том смислу, Покрет за дијаспору „РОД“ предлаже:

 1. Организацију предавања проф.др Гидеона Грајфа и презентацију књиге ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ БАЛКАНА УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ ( у крупнијим центрима, уз могућност откупа).
 2. Организацију презентације књиге ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ БАЛКАНА УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ (уз могућност откупа).
 3. Организацију изложбе о злочинима у Јасеновцу уз презентацију и могућност откупа књиге ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ БАЛКАНА УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ

Ова мултидисциплинарна студија има 712 страница, објављена је на српском, енглеском и хебрејском језику, дакле 3 у 1. Награђена је за посебан научни подвиг.

Сматрамо да би било од крајње важности да ова књига, преко српских заједница у дијаспори, истакнутих појединаца, друштвено-политичких активиста, предузетника и у сарадњи са јеврејским и другим организацијама дијаспоре стигне на следеће адресе:

 • Ватиканској библиотеци и архиви и католичким надбискупијама широм света
 • Рабинату у Израелу и рабинима широм света
 • Светском јеврејском конгресу
 • Епархијама Српске, Руске, Грчке православне цркве широм света
 • Српским културним центрима и библиотекама
 • Националним архивама земаља пријема
 • Међународним организацијама за људска права
 • Органима УН, ЕУ, ОЕБС, ЕУ и другима
 • Музејима историје и мира широм света
 • Музејима холокауста у земљама у којима живи српска дијаспора
 • научним институтима за проучавање историје Другог светског рата
 • водећим универзитетима (Харвард, Оксфорд, Јејл, Принстон, Ломоносов и др)
 • сенаторима и конгресменима који су блиски српској дијаспори
 • српским допунским школама
 • и свим другим истакнутим личностима, новинарима, историчарима и др.

Информација о проф.др Гидеону Грајфу. Господин Грајф је носиоц Сретењског ордена заслуга Рапублике Србијеисторичар Холокауста, аутор ове, мултидисциплинарне студије о Јасеновцу,  експерт за Аушвиц, Мајданек и Јасеновац, директор Међународне експертске групе ГХ7- Стоп ревизији Јасеновца и прве, највеће у историји Уједињених нација Изложбе о Јасеновцу (2018г.)

Покрет Родољуба Отаџбине и Дијаспоре „РОД“, који су основали представници дијаспоре са свих континената, преузео је на себе изузетно важну мисију – ширење истине о српским страдањима у Јасеновцу, ради неговања културе сећање на страдање Јасеновачких великомученика.

Желимо да кроз културу сећања о страдању српских жртава, обезбедимо тачну слику о страдању српског народа, емпатију за страдање српских жртава која би на различите информативне начине била доступна јавности у земљи, дијаспори,као и страним државама.

Ми смо у сарадњи са аутором проф.др Гидеоном Грајфом, сксклузивним дистрибутером „Књига Комерц“ , уз подршку МСП, Патријаршије и других релевантних инситуција, договорили стратешку сарадњу на овом пројекту и желимо да ова књига служи као приручник у свим релевантним светским центрима па и у сваком српском дому.

ПОСЕБНА НАПОМЕНА: МОЛИМО ВАС ДА СТУПИТЕ У КОНТАКТ СА ЛОКАЛНИМ ЈЕВРЕЈСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА И ДА УЗ НАШУ ПОДРШКУ, ДОГОВОРИТЕ ЗАЈЕДНИЧКО УЧЕЋШЕ У ОВОМ ПРОЈЕКТУ.  БИТНО ЈЕ ДА ИМ ПРЕЗЕНТУЈЕТЕ ИНФОМАЦИЈУ ДА ЈЕ АУТОР ИЗРАЕЛСКИ ЕКСПЕРТ, КЊИГА ЈЕ УРАЂЕНА И НА ХЕБРЕЈСКОМ ЈЕЗИКУ А У ЊОЈ ЈЕ ОПИСАНО И СТРАДАЊЕ ЈЕВРЕЈА, КАО И ПАРАЛЕЛА ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ.

РЕАЛИЗАЦУЈУ ПРОЈЕКТА МОЖЕТЕ ОСТВАРИТИ И УЗ УЧЕШЋЕ НАШЕ ЦРКВЕ, СА НЕКИМ ИНСТИТУТОМ, ГРЧКОМ, РУСКОМ И ДРУГИМ ДИЈАСПОРАМА. ОВО ЈЕ И ИЗУЗЕТНА ПРИЛИКА ДА ПРЕДСТАВИТЕ И СВОЈУ ЗАЈЕДНИЦУ, А ТАКОЂЕ ЈЕ ПОВОД, ДА ОСТВАРИТЕ САРАДЊУ СА ДРУГИМ ДИЈАСПОРАМА.

МОЛИМО ВАС ДА НАС ИЗВЕСТИТЕ О ВАШИМ МОГУЋНОСТИМА И ДА ЛИ  ЖЕЛИТЕ ДА ОРГАНИЗУЈЕТЕ ПРОМОЦИЈУ У ЈЕДНОЈ ИЗ ПОНУЋЕНИХ ВАРИЈАНАТА, ДА БИ СМО ДОГОВОРИЛИ НЕОПХОДНЕ ДЕТАЉЕ.

ТАКОЂЕ ВАС ИНФОРМИШЕМО ДА ЋЕ У МЕДИЈИМА БИТИ ОБЈАВЉЕНИ СПИСКОВИ СВИХ КОЈИ СУ ПОЗВАНИ ДА ПОДРЖЕ ОВАЈ ПРОЈЕКАТ КАО И ЊИХОВЕ ОДГОВОРЕ.

ИСТО ТАКО, БИЋЕ ОБЈАВЉЕН СПИСАК СВИХ ОНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА, САВЕЗА, КЛУБОВА, ПОЈЕДИНАЦА, СПОНЗОРА И ДР. КОЈИ СУ ПОДРЖАЛИ И УКЉУЧИЛИ СЕ У ЗАШТИТУ СРПСКЕ ИСТИНЕ!

ИНФОРМИШЕМО ВАС ДА ЋЕ НАЈАКТИВНИЈИ И НАЈИСТАКНУТИЈИ БИТИ НАГРАЂЕНИ ПОВЕЉАМА, АУТОРСКИМ КЊИГАМА И ДРУГИМ ПРИЗНАЊИМА.

Позив дијаспори у пдф формату за преузимање.  Допис дијаспори Јасеновац-Аушвиц2

ИНФОРМАЦИЈУ И ПРЕДЛОГЕ МОЖЕТЕ СЛАТИ НА МЕИЛОВЕ ;

[email protected]

[email protected]

Председник покрета „РОД“

Драган Станојевић


Од издавача ;

ПРЕДМЕТ: Књига ЈАСЕНОВАЦ –АУШВИЦ БАЛКАНА УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ,аутора проф.др. Гидеона Грајфа.

користим прилику да Вас обавестим да смо изузетно привилеговани и почаствовани што смо као ексклузивни издавач и дистрибутер књиге ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ БАЛКАНА УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ која представља мултидисциплинарну студију светски признатог експерта за Аушвиц и друге фабрике смрти у Другом Светском рату, проф.др.Гидеон Грајфа и да књигу објављујемо у свему идентичну израелском издању које је објављено на три језика: српском, енглеском и хебрејском.

Ова студија има 712 страна и коришћени су подаци и материјали из Архива Немачке, Италије, Израела, Хрватске, Норвешке, Републике Српске и Србије.

Изворно израелско издање објавио је Институт за холоцауст Шем олам (Израел), Академски колеџ Оно (Израел),Фондација за пројекте едукације за холокауст (САД). Историчари који су учествовали у изради овог пројекта су из САД-а, Јапана, Израела…и учинили ову студију изузетним доприносом светској историографији као и култури сећања на жртве усташтва и холокауста. Почасни чланови уређивачког одбора су преживели логораши Јасеновца и Аушвица.

Књига је и добитник посебног признања за научни подвиг године од стране жирија овогодишњег Сајма књига у Београду.

Обзиром да књига има државни значај, сматрамо да је потребно упутити је на важне адресе у свету и може послужити као репрезентативан поклон, ми нисмо одредили тржишну цену већ посебну, нижу цену како би постигла своју сврху и дошла у посед многим институцијама, јавним и кућним библиотекама.

На ниже указаним линковима можете погледати неке од емисија са интервјуом проф.Гидеона Грајфа:

https://www.srpskirod.org/jasenovac-ausvic-balkana/ 

https://www.youtube.com/watch?v=6SJHAUbGkPY 

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/19188-2018-01-25-16-35-53?lang=cyr

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=325314

Оставите Коментар