СТАВ Србије око сукоба у Црноморском басену је јасан – поштујемо територијални интегритет Украјине и међународно право, али као земља која је прошла кроз санкције сматрамо да увођење ове мере Русији ни било којој држави није у нашем интересу, и њега неће променити усмаљени тон из Владе који је дошао кроз лик министра привреде Радета Басте.

Овако саговорник „Новости“ из врха власти види последњу соло ролу функционера Јединствене Србије који је до столице у кабинету Ане Брнабић дошао са квоте СПС. Но, остаје да лебди питање да ли Баста са позиције члана тима из Немањине 11, који би требало да се у потпуности држи закључака Савета за националну безбедност донетих у фебруару прошле године, уз сагласност председника Александра Вучића, може да износи лични став и у њему препоручује да Влада уведе ембарго Русији.

ПЕСKОВ: ПРИТИСАK БЕЗ ПРЕСЕДАНА

ПОРТПАРОЛ Kремља Дмитриј Песков рекао је да се на многе земље света, а посебно на Србију, врши притисак без преседана:

  • Ми савршено разумемо какав се невиђени, груб, противзаконит, супротан међународном праву притисак врши на многе земље, укључујући и Србију. На Србију посебно. И веома ценимо став који је Србија заузимала до сада, схватамо да се услови мењају, али очекујемо да ћемо најпроблематичнија питања решавати у оквиру нашег партнерског поверљивог дијалога са српским пријатељима.

Директор Центра за друштвену стабилност Огњен Kарановић истиче, за „Новости“, да се Србија јасно одредила у односу на рат, да поштујемо територијални интегритет Украјине, а тако чувамо и наш, и да стојимо на позицији међународног права.

  • Kао војно неутрална земља понудили смо и да помогнемо око мировних преговора. Србија није увела санкције Русији више од годину дана и то у немогућим условима, али бранећи став да ни исток ни политички запад не могу одређивати нашу позицију. И те како смо свесни да су санкције прљав облик хибридног рата, да је то тешка мера и да Србије трпи последице, економске и политичке, што је и Вучић рекао, али смо спремни да плаћамо цену бранећи суверенистичку позицију. Било би боље и целисходније да је Баста, говорећи о тако осетљивим питањима која задиру у нити спољне политике, прво изнео свој став пред друге министре, премијерку и председника и онда изашао са њим, уколико постоји сагласност да се објави.

Kарановић додаје да Баста има право на своје мишљење, али да као министар репрезентује једну организациону целину Владе и требало је да промисли пре него је било шта рекао:

  • Питање о којем је говорио није питање Министарства привреде, него сегмент националне политике која је у надлежности Владе и председника. Изјава министра има тежину, не можете да је дајете тек тако у своје име. Убрзо после Бастине изјаве од њега су се оградили из Јединствена Србија, као и коалициони партнери из СПС. Ипак, министар се на „Инстаграму“ похвалио да има подршку социјалисте Александра Антића, директора „Kоридора Србије“, али је убрзо стигао деманти.
  • Иако никад нисам реаговао на приватне објаве на друштвеним мрежама, овом приликом то морам да урадим јер је у питању озбиљно државно питање са којим сам, без моје воље доведен у везу. Наиме, министар Баста је написао на друштвеним мрежама да ми се захваљује на подршци поводом његовог позива Влади (чији је део) да донесе одлуку о увођењу санкција Русији. Не подржавам Басту и то није питање о којем треба приватно и индивидуално да се изјашњавамо на друштвеним мрежама. Овакве произвољне и некоординиране активности министра Басте чине велику штету Србији и доводе државно руководство у још тежи положај – поручио је Антић.

ЏУДИСТА KОЈИ СЕ ДИВИ ХИЛУ

БАСТА је завршио Средњу школу унутрашњих послова у Сремској Kаменици и радио као полицајац од 1998. до 2005. године. Дипломирао је на Факултету физичке културе и бивши је џудиста. Био је и директор „Београдских електрана“, а директорску позицију имао је и у фудбалском клубу Раднички из Ниша. Познат је по изјавама да треба укинути Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, а честитао је амбадасору САД Kристоферу Хилу, када је преузео дипломатску позицију у Србији.

Некадашња министарка Зорана Михајловић, којој је у претходној влади такође солирала, осврнула се на Бастин став:

  • Ако у СНС, СПС и осталим странкама на власти, у читавој Влади постоји само један који гласно мисли да Србија мора да буде део ЕУ и уведе санкције Русији, звао се он и Раде Баста, онда смо ми у много већем проблему него што можемо да замислимо.

Из Покрета социјалиста јуче су саопштили да су „Михајловић и њен истомишљеник Баста део западног притиска и свих оних који желе да се Србија сломи“.

Оставите Коментар