Избори у Србији биће одржани 28. јуна, сазнаје Српски телеграф. Грађани ће, најизвесније, за Видовдан на биралишта јер би ванредно стање могло да буде укинуто после празника пошто, како струка тврди, коронавирус озбиљно слаби.

 • У таквим околностима нема разлога да се не настави и политички живот тамо где је стао. Уколико се ванредно стање укине после првомајских празника и Ђурђевдана, 6. маја, како би се избегла окупљања људи, кампања ће трајати више од 41 дана, тако да ће сви политички актери који желе да одмере снаге на изборима имати времена да грађанима представе програме – прецизира извор Српског телеграфа.

ДИЈАЛОГ О ИЗБОРИМА

Републички, покрајински и локални избори, који су били расписани за 26. април, одложени су због КОВИД-19. Председник Србије Александар Вучић је, подсетимо, одржао састанак с премијерком Аном Брнабић, председницом парламента Мајом Гојковић и представницима партија два дана после увођења ванредног стања 17. марта, кад је договорено да се избори одрже тек пошто се држава избори са коронавирусом. И Републичка изборна комисија (РИК) саопштила је да се зауставља изборни процес док траје ванредно стање проузроковано ширењем коронавирусом.

Председник Вучић најавио је јуче да ће пре укидања ванредног стања поново разговарати са странкама које су се изјасниле за учешће на изборима и да ће их обавестити о стеченим условима за наставак изборних радњи.

 • Обавестићу их када ће бити стечени услови. Разговараћемо да се договоримо да РИК сачека два дана или пет од окончања ванредног стања, па тек онда да крену изборне радње – рекао је председник.

Вучић је казао да су избори ту, правила су јасна и да свако ко жели да учествује на њима то може, а ко неће, додао је, није његов проблем. Упитан да ли се плаши или радује све гласнијим позивима лидерима Савеза за Србију (СЗС) Драгану Ђиласу и Бошку Обрадовићу да одустану од бојкота и изађу на изборе, Вучић је казао да не жели да се изјашњава о томе и додао:

ТОНА ИЗГОВОРА

 • О изборима ћу прво разговарати са странкама са којима сам разговарао о изборним радњама и то пре укидања ванредног стања. Свакако најважније јесте шта се оставља иза себе, како се неко бори за будућност земље и грађане.

Није непознато да су опозиционари предвођени Ђиласом, Обрадовићем и Вуком Јеремићем оспоравали мере државе, донете на препоруку струке у циљу очувања живота грађана, клеветајући да се тиме, наводно, гуши политички живот. Али од јуче, чим се појавио први наговештај да ће мере постепено бити укидане, они су напрасно променили плочу и показали колики су лицемери. Тако Обрадовић, који је позивао на кршење изолације и на тај начин опасно угрожавао животе људи, сад тражи да се избори одложе за јесен ради заштите здравља грађана (?!). Оптужује Вучића да жели да „збрзи изборе“ како би уз „злоупотребу епидемије“ за наставак кампање дошао „до нове изборне крађе и продужетка личног режима“.

 • Они који немају поверење народа увек имају изговор за то што их исти тај народ неће. А ко би гласао за те лопове и вуцибатине који су ојадили Србију за време своје владавине. Да су они данас на власти, имали би хиљаде мртвих, што су они и прижељкивали. Народ врло добро зна и за изборе је увек добар тренутак јер је народна воља непоколебљива – каже за Српски телеграф председник извршног одбора СНС Дарко Глишић.

Такви очигледни и непринципијелни заокрети само су, тврде саговорници нашег листа, параван за избегавање избора јер су свесни (не)поверења међу грађанима, на шта указују и истраживања јавног мњења (погледај оквир). Анализе у свету указују да је популарност државника, који су се снашли у борби против пандемије, порасла попут немачке канцеларке Ангеле Меркел или француског председника Емануела Макрона. Међу њима је и српски председник. Вучићу су чак стизале похвале од светских лидера за начин на који се бори са кризом изазваном коронавирусом.

Посланици у клупама од понедељка

Седница Скупштине Србије могла би да буде одржана у понедељак, у зависности од епидемиолошке ситуације. Заседање ће, ако све буде под контролом, бити одржано у скупштинској сали уз све неопходне мере заштите. Председница парламента Маја Гојковић дефинитивну одлуку о датуму одржавања седнице донеће у наредна два дана на основу епидемиолошке ситуације и препорука струке, сазнаје Тањуг у кабинету председнице Скупштине Србије.

Раст рејтинга личности и странака на власти

Директор агенције за истраживање јавног мнења „Фактор плус“ Владимир Пејић каже да се, узимајући у обзир и друге земље, уочава раст популарности странака и личности на власти због здравствених и економских мера предузетих због пандемије коронавируса.

 • Избори би требало да буду одржани код нас ускоро, па ће се брзо показати рејтинзи. У опозицији је стање прилично конфузно, као што је и било пре ванредног стања, а главна је подела на бојкоташе и оне који ће учествовати у изборној трци. Опозиција није добро стајала ни пре увођења ванредног стања, у ком тек нису могли да креирају ниједну тему јер је све потезе вукла власт. Неки од њих би да одложе изборе јер процењују да би на лето могла да уследи економска криза, те да на том незадовољству покушају евентуално да остваре боље резултате него што би то био случај почетком лета. Суштински, ни то не би могло ништа да промени и није очекивано да Вучић разматра такав аранжман – коментарише за Српски телеграф Пејић.

ТАБЕЛА

 • СНС 53,3
 • СПС-ЈС 12,7
 • СЗС 8,4
 • СПАС Александар Шапић 4,3 одсто
 • ПУПС 3,6
 • СРС 3
 • ПСГ 2,8
 • УДС (Војвођански фронт, Србија 21, СМС) 2,8
 • Метла 2020 2,8
 • 1 од 5 милиона 2,5
 • Заветници 2
 • ПОКС 1,8

истраживање „Фактор плуса“ рађено почетком марта

Хронологија

4. марта расписани редовни избори за 26. април

15. марта уведено ванредно стање због коронавируса

17. марта одржан састанак Вучића са председницама Владе и Скупштине и представницама партија, на ком је одлучено да се избори одложе

Биљана Бојић

Оставите Коментар