Адвокат Горан Петронијевић изјавио је данас да је потпуно нејасно у ком формату је Специјално тужилаштво спровело саслушање Хашима Тачија, да ли је оптужница враћена на допуну или се он уопште није изјашњавао по наводима оптужнице, већ је у Хаг ишао да прави договор са тужилаштвом.

Он је за портал Kосово онлине рекао да је Тачи требало да буде саслушан пре подношења оптужнице или уколико је судија за претходни поступак нашао да оптужница не садржи све елементе који су битни за доношење одлуке о потврђивању онда вратио ту оптужницу тужилаштву са налогом да се спроведу неке радње и прикупе неки докази.

  • У свим другим ситуацијама потпуно је нејасно која је то процесна радња у овој фази поступка коју тужилаштво спроводи, када је оптужница на потврђивању – рекао је Петронијевић и додао да би једна од могућих претпоставку могла да буде да то заправо није било изјашњавање по оптужници.

Петронијевић каже да се не зна да ли се Тачи уопште изјашњавао по наводима оптужнице, или је то можда била нека врста договора између тужилаштва и Тачија у вези његових напора да прекине мисију Еулекса и на тај начин знатно опструира рад суда.

  • Уколико је у питању његов договор са тужилаштвом, око продужетка мисије Еулекса на Kосову и орочавање најмање на онолико колико суд буде радио, што би било логично, онда у том случају постоји простор за другу претпоставку, а то је да је Тачи са тужилаштвом правио неки дил. А тај дил би требало да буде – да, ја ћу учинити све да се продужи мисија Еулекса, али очекујем одређене бенефиције – рекао је Петронијевић.

Он додаје и да је одлазак Тачија у Хаг у ствари једна врста издаје његових сабораца.

  • То што је он изјавио да није питан о Жутој кући иде у корист претпоставци да се он није ни изјашњавао о тачкама које су садржане у оптужници. Јер, готово је немогуће да ако је свеобухватно испитиван, да се после онаквог извештаја Дика Мартија не тражи од њега да се изјасни макар шта зна о томе – рекао је Петронијевић.

Према његовим речима, без Еулекса тај суд не може да функционише, јер Еулекс има улогу да штити сведоке, да их доводи, да уручује позиве, прикупља доказе, а суд је конципиран тако да је Еулекс помоћни орган суда у поступцима на терену.

Оставите Коментар