Циљ Албанаца је да до 5. јуна ове године потпуно заузму север Косова и Метохије, а очигледно је да су за упад у српске општине имали сагласност својих ментора.

Да би успели у намери да остваре контролу у српским општинама Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић, Албанци морају уклонити „препреке“ које их могу ометати у тој намери. Из тог угла треба посматрати хапшење Срба и најаву нових акција озлоглашене јединице РОСУ.

Почетком јуна у Приштини ће боравити Весли Кларк и Клинтонови, који су Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају наредили да дотад реши питање севера Косова и Метохије.

Милан Ивановић, директор КБЦ-а у Северној Митровици, казао је да је Приштини сасвим довољно да неко буде Србин да би био ухапшен.

  • Када нема неког деликта, довољно је да будеш Србин и онда ћеш бити ухапшен, претучен и малтретиран. Још горе ћеш проћи ако си лојалан држави Србији. Па и ја сам два пута пролазио кроз то, па сам морао да се склањам док се ствари не слегну. Очекујем да се насиље, нажалост, настави и да Приштина отвори нове кругове насиља над Србима. Сигурно је да долазак Кларка и породице Клинтон има везе и с последњим нападима на српски народ, пошто Приштина жели да им покаже да влада севером Косова и Метохије – рекао је Ивановић за „Ало!“.

Небојша Човић, бивши председник Координационог центра за КИМ, очекује да ће слични инциденти бити поновљени, а провокације, како је рекао, могу се интензивирати у периоду од 5. до 12. јуна.

  • Тада Приштина прави фешту поводом „ослобођења“. Србија би требало да примени „мере за одвраћање“, слично као када Американци пошаљу носач авиона за Иран и кажу да то раде зарад мира и одвраћања – рекао је Човић и додао да ће Албанци кроз причу о борби против криминала покушати да наставе етничко чишћење Срба с КИМ.

  • Србија треба да буде спремна и на најгору варијанту, неке нове инцидентне ситуације, али прошла су времена када би неко могао да нас бомбардује – казао је Човић.

Срби с Косова и Метохије јуче су окупљањем у Северној Митровици у знак протеста због упада специјалних јединица косовске полиције на север и хапшења Срба, још једном показали да је несаломива њихова решеност да остану „своји на своме“. Поручили су и да је српски народ на Косову и Метохији показао храброст, слогу и јединство. Срђан Вуловић, градоначелник Зубиног Потока, где је јуче приликом упада специјалаца косовске полиције било најдраматичније, рекао је да толике бруталност и осионост нису запамћене у том месту. Како је рекао, јуче није ухапшена ниједна особа са списка такозваних шверцера, односно људи који имају везе с привредним криминалом, већ је ухапшено 11 грађана који немају везе с привредом и бизнисом.

Притом су, каже, специјалци демолирали четири куће, једну кафану, 30 возила, а уништено је и шест камиона.

„И на крају су и пуцали“, рекао је Вуловић.

Шиптарски тужилац најавио нова хапшења Срба!

Потрага за осумњиченима се наставља, нисмо све ухапсили. Обавили смо претрес на више локација, али их нисмо тамо пронашли. Полиција за њима још трага, рекао је Силе Хоџа, специјални тужилац из Приштине, само неколико сати након упада припадника РОСУ на север КИМ, где је ухапшено 30 људи, а најмање 150 њих је претучено.

Тачија ни НАТО неће спасти

Приштина, уз подршку западних ментора, покушава да једностраним потезима и противправним деловањем успостави нову реалност у којој ће Албанцима бити све дозвољено, сматра Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КИМ, који сматра да Србија има могућност да пошаље превентивно упозорење на основу својих ојачаних одбрамбених капацитета.

  • Није једноставно одлучити се за употребу тих капацитета, али подизање нивоа борбене готовости требало би да буде довољно упозорење Албанцима да не настављају с насиљем, казао је Дрецун, који је Тачију поручио да престане да се крије иза НАТО. – Неће га заштитити ни НАТО ни нико други, ако покуша да направи нови погром над српским народом – казао је он.

Оставите Коментар