Хрватски новинар публициста и теолог Драго Пилсел пригодним текстом опростио се од патријарха српског Иринеја речима да га је сматрао себи блиским, да је према њему био сусретљив и да је имао толико поверења да му је чак поверио за објавјивање писма која је упутио папи Фрањи, а после којх је Света Столица зауставила процес канонизације загребачког надбискупа Алојзија Степинца.

Након тих писама, подсећа Пилсел, формирана је Мешовита католичко-православна комисија о Степинцу.

Са патријархом Иринејем је, каже, више пута разговарао и формално за медије и неформално.

Прича да се патријарх једном приликом веома обрадовао када му је Пилсел затражио благослов да покуша да докторира на Православном богословском факултету у Београду.

Уз наводе из патријархове биографије, Пилсел у тексту објављеноом на хрватском порталу Аутограф подсећа на речи папе Фрање којима је одговорио на питање новинара Вечерњег листа о канонизацији Алојзија Степинца, а током повратног лета из Скопља за Рим, 7. маја прошле године.

Папа је, подсећа Пилсел, најпре рекао да се Степинац био човек с врлима, да се за њега може молити, да је он блажен, али да се у одређеном тренутку процеса канонизације, како је рекао, дошло до неразашњених тачака.

Додао је и да је реч о историјским тачкама.

Папа је тада рекао, подсећа Пилсел, да су Хрвати и Срби браћа: „Браћа смо и само браћа. Ако неко мисли да Срби и Хрвати нису словенска браћа, а има и таквих, ваљда смо браћа по Христу и учењу које нам је оставио и које морамо да следимо“.

Даље, папа је рекао: „И, ја који треба да потпишем канонизацију (Степинца) с мојом одговорношћу молио сам, промишљао, тражио савет и онда сам видео да треба питати за помоћ Иринеја (патријарха Српске православне цркве, пр. а.). Иринеј је велики патријарх. И Иринеј ми је помогао. Основали смо заједно историјску комисију. Радили смо заједно. Јер, и Иринеја и мене једино занима истина. Не погрешити.

Пилсел даље пише да му је патријарх Иринеј у једном интервјуу рекао да се треба молити за мир.

„Браћа смо и само браћа. Ако неко мисли да Срби и Хрвати нису словенска браћа, а има и таквих, ваљда смо браћа по Христу и учењу које нам је оставио и које морамо да следимо.

Пилсел признаје да не би потписао сваку Иринејеву речениу, али не би, каже, потписао ни сваку реченицу папе Фрање.

Јер, како истиче, сви смо ми некако своји.

„И патријарх је био свој. Нико му главу није носио. Имао је јасне ставове“, навео је и додао да је „патријарх српски Иринеј био његов брат у Христу“.

Leave a Reply