Интервју са Душаном Дачићем, главним уредником чувене фејсбук странице “Картографија“ која је покупила симпатије великог броја људи.

1.Како се и зашто родила Картографија?

Те 2015/16 било је ваздан историјских страница а ниједна која се бавила само картама. Уочио сам ту празнину и реко’ себи ај да направим ја једну па да видим како ће ићи. Нисам очекивао неки претеран успех нити број пратилаца.

2. Колико је у просеку потребно за израду једне?

Потребно ми је све више времена за карте јер моја техника напредује и пошто сам перфекциониста желим да оно чиме волим да се бавим буде најбоље могуће. За мене је израда карти комбинација неколико вештина, потребно је знање историје, географије, смисао за естетику и наравно, цртачко знање.

3. Да ли се икада десило да си одустао од прављења неке започете карте?

Добро питање, врло ретко али јесте двапут. Хтео сам да обележим тврђаве у Србији и да прикажем историјско ширење Београда. Од прве идеје сам одустао када сам видео колико ту има посла а друга тема се једноставно није хтела. Завршићу ту карту кад тад. Можда буде смешно али пошто сам сваку (сем те две) карте успешно завршио, то ми је била и лекција за друге, будуће изазове у животу.

4. Која ти је највише а која најмање одузела времена?

Не могу сад тачно да се сетим јер не рачунам то време на штоперици али отприлике најдуже сам радио карте Српских средњовековних цркава и манастира у Македонији, географских области Србије, Рс и Цг & Првог балканског рата. Најкраће сам радио карту верских објеката НВО ЦПЦ.

5.Која је највеће признање који си до сада добио као картограф?

Уф, неко ФОРМАЛНО признање нисам добио никад, држава дуради нешто око тога. Што се тиче неформалних, чини ме срећним што велики број историчара изузетно цени мој рад и често ми поклањају књиге, морам да напоменем да сам ја правник и никад се нисам трудио да будем „историчар“. Признање ми је и то што је Картографија највећа страница на Балкану на ту тему и што ми је Политика посветила целу страну у једном броју.

6. Са које стране глобуса нам прети највећа опасност?

зависи с које си стране Андрићевог венца

7. Да ли верујеш да ћемо се спасити ове пошасти(тиктока) ?

хаха немам ни инстаграм ни тикток тако да оно што дође до мене с тих мрежа буде само врх леденог брега а и даље ми је огавно. Не желим да знам шта се тамо догађа.

8. Кад би могао Србију да преселиш у неки други део света,где би то било?

Не бих селио Србију нигде и не подносим тај комплекс ниже вредности зато што смо са Балкана/Хелма. Наша околина нас је обликовала да будемо овакви какви смо, како бисмо иначе знали по чему се разликујемо од наших крвника? Можда бих нас преселио пар година на Холандске Антиле да се одморимо мало од мучне историје

9.Да можеш,које би нам комшијске државе заменио,неким другим комшијама из остатка света?

На ово сам делимично одговорио у претходном питању. Шта знам, ако бих ишао логиком да „склоним“ од нас народ који нас је најмање културно обогатио а највише штете нанео онда бих Албанце „преместио“ негде даље а ту сместио море јер сусједа имамо већ довољно.

10. Рад којих страница такође пратиш и цениш ?

Ух, велику већину њих знам али за пар омиљених и не знам ко води. Највише ценим покојног Стаерог, Пују, Ракијештину, ЂЕВЂИРА братину, Сербпостинг без ПДВ-а, Мушки Плач, ДДО, Сметлиште историје, Јужњачку работу, Савез Ксенофобних Чарапана, БЈЈН. Историју Срба, Најо се ладног гра, ЖАЛ, Фрагменти Прошлости итд, да ми не замере неспоменути.


Оставите Коментар