Иако је рођен у Америци и Србију је до сада виђао само на фотографијама Михаило (Мико) Новаковић није заборавио одакле потиче, и одакле је једном давно, преко велике воде, дошао његов прадеда. Није заборавио приче о отаџбини, о косовским и солунским јунацима које су му његови стари причали пред спавање.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Памтио је мали Мико дедине речи, чувао у срцу земљу коју никада није видео, а када су ове године његови другари из средње школе Brecksville Broadview Heights, недалеко од Kливленда (Охајо), почели да бирају одела за матурско вече (Prom), одлучио је да, уместо сакоа или токсида, своју девојку Еден Kенер поведе на бал обучен у народну ношњу, популарну антерију, која му је остала једина успомена од прадеде.

Другари и девојка у први мах нису разумели, мислили су да је Михајло купио ексцентрични плави сако у некој продавници, све док им није објаснио о чему се заправо ради, тачније да је реч о старој српској народној ношњи.

У тинејџерским годинама, када младићи и девојке итекако воде рачуна у каквом ће се светлу приказати пред вршњацима, Михајло је поносно понео своју ношњу и ставио свима до знања да је поносан сто је српског порекла. И као такав, он може да послужи за пример и млађима и старијима, како у Србији, тако и у дијаспори.

Иначе, Михајлова породица (Новаковић) је је врло активна у локалној српској православној цркви Светог Саве, која окупља махом Србе треће и четврте генерације исељеника, а његова млађа сестра пева у дечјем хору.

Свака част, Михајло, момчино!

Пише: Антоније Kовачевић Фото: Приватна архива

Оставите Коментар