ИН4С је дошао у посед екслузивног материјала Немачке ТВ станице БРД о спрези Мила Ђукановића и италијанске мафије. Како је Ђукановић “зарадио” 300 милиона долара? Којем је црногорском министру месечно на рачун на Кипру уплаћивано милион долара? Која је улога Марка Милошевића у шверцу цигарета? Да ли Мило има “кртицу” у Бриселу? На ова и друга питања одговара истражитељ који је 10 година пратио Ђукановиће канале шверца. Пред камере је стао само под једним условом – да му се сачува идентитет! Зашто? Да ли пипци “мафијашке хоботнице” раде и данас?

Исписавање криминалног досијеа Мила Ђукановића и његове спреге са најокорелијом италијанском мафијом трајало је пуних 10 година, тврди Царински инспектор који је истрагу спроводио под ингеренцијом Немачког јавног Тужилаштва.

Прве назнаке шверца енормних количина цигарета регистровао је у Јужној Немачкој. Траг је затим водио до Словеначке луке Копар, где су се шлепери цигарета претоварали на бродове и превозили до Црногорске луке Бар. Као организатор шверца означен је Срећко Кестнер. Истрага је обухватила све чланице ЕУ. Резултат до којих је истрага дошла запрепашћује количинама шверцованих цигарета.

Дневно је и до 50 шлепера стизало у Црну Гору. Земљу одобрану, како каже овај оперативац, због корумпираних политичара, Мила Ђукановића који се “растајао” са најбољим пријатељем Слободаном Милошевићем, па је прихватио понуду мафије, да само од транзитне таксе заради 300 милиона долара. Тако су сваке ноћи у руке италијанске мафије и са 120 глисера, посебно припремљених за пловидбу Јадраном, стизали товари цигарета за европско црно тржиште. Натоварени у Барској луци за 2 часа стизали су на обалу Италије, у Бари и Ремини, у руке мафије, која је преузимала испоруку и исплату свих учесника у ланцу шверца цигарета.

У Барију Милови партнери су биле мафијашке Sacra Corona и Sacra Corona Unita, а у Напуљу злогласна Camorra. Истрага је утврдила да није само Ђукановић зарађивао, већ и његови одани људи, па је тако установљено да је министру финансија сваког месеца на кипарски рачун уплаћивано по милион долара. О свему шта се дешавало у шверцу цигарета преко Црне Горе редовно је обавештаван Брисел, али конкретног одговора из седишта ЕУ није било, сем “да они не могу да трче за цигаретама”.

Приликом изненадних инспекција у Црној Гори, специјални тим сусретао се са опструкцијом официјелне Подгорице. Од баналних ствари да нема фотокопир апарата, до изнанадних затварања царине и потпуног блокирања доступности података. Колико су дугачки били “пипци мафијашке хоботнице“ најбоље показује случај покушаја лоцирања флоте глисера за шверц цигарета.

“Када смо дошли на указану локацију,” каже у интервју царински истражитељ, “није било ни једног глисера, јер је из Брисела шверцерима јављено да се склоне”. Саша Кестнер пристао је на сарадњу са властима, па су инспектори били у прилици да у хрватској штампи читају његове изјаве о уносном послу шверца са Милом Ђукановићем. Инспектор износи податке да су тада сазнали да је “уз исплаћене милионе долара, разне скупе поклоне, Кестнер купио Ђукановићу 2 авиона, уредио и опремио стан. Код тужиоца у Аугсбургу у архиви је похрањена информација да је он прошверцовао 500 шлепера цигарета.

По тадашњој рачуници, по једном шлеперу буџет ЕУ остао је ускраћен за 2,5 милиона евра. Истражујући Кестнера дошло се и до фирме “Дул. Ентерприсе” са Кипра, чији је власник био син Слободана Милошевића, Марко Милошевић који је био веома активан у сарадњи са Кестнером. Саша Кестнер је признао кривицу и кажњен је за шверц више стотина шлепера цигарета са 10.000 евра. У овом поступку појављује се 500 фантомских фирми, а у Швајцарској су 8 најодговорнијих чланова мафије процесуирани, па су током суђења заштићени сведоци потврдили да се из Црне Горе у Италију транспортовале не само цигарете, већ и хероин, оружје, па чак и азиланти.

Када је у питању индолетни став Брисела, истражитељ истиче Дански извештај о стању у Црној Гори направљен за ЕУ.

“Убиства, покушаји убистава, корупција, организовани криминал, једном речју – катастрофално стање”, каже инспектор, и додаје: “извештај никада није угледао светлост дана. Срећко Кестнер је на слободи и директор је компаније у Дубаију”.

Оставите Коментар