Од 1. јануара на граничним прелазима „између Албаније и Косова“ биће успостављена заједничка контрола, преноси МИА.

Одлуку о томе донела је раније албанска влада, а министар унутрасњих послова Сандер Леши најавио је да ће бити преузети још много важнији кораци у циљу целокупног успостављања европских стандарда на албанско-косовској граници.

– Битне промене у граничном управљању са Косовом. Двојне контроле ће бити укинуте. Полиција Албаније и Косова заједнички ће контролисати по начелу једно заустављање, једна контрола, контрола на једношалтерским системом. Влада је донела одлуку за ову битну промену, која ће олакшати слободно кретање између Албаније и Косова – написао је на Твитеру Леши.

Али, према његовим речима, ово није последња промена која ће се десити.

– Олакшање слободног кретања неће се ту завршити. Убрзо ће бити преузети још много важнији кораци у циљу целокупног успостављања европских стандарда на албанско-косовској граници – навео је Леши.

Део албанских медија који су објавили ову вест оценили су да премијер Еди Рама „није испунио жељу министра дијаспоре и бившег премијера Пандели Мајко који је захтевао целовито отклањање албанско-косовске границе.

Пандели Мајко је 1. јануара ове године на свом Фејсбук профилу оштро критиковао владу Едија Раме зато што не укида, како је навео, „албанско-албанску границу“.

Он је чврсто наставио да захтева отклањање границе и све то је кулминирало у августу када је Мајко током посете Скендераја (Србица) пласирао велику вест да ће од 1. јануара 2019. године бити избрисана граница између Албаније и Косова.