Генерал Атиф Дудаковић и још 16 припадника и команданата Петог корпуса з. Армије БиХ изјаснили су се данас у Суду БиХ да нису криви за злочине против цовечности.

Због здравствених разлога био је одсутан један од оптужених, преноси РТРС.

Тужилаштво БиХ терети оптужене за злочине против цовечности, који обухватају убиства више од 300 људи српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и верских објеката на подручју Крајине 1995. године.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић, звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ, оптужених за злочине против човечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Они су, како се наводи, оптужени за убиства више од 300 лица српске националности, међу којима је било највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тела одређеног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из већег броја појединачних и масовних гробница, а за осталима се још трага.

Део оптужнице која терети Атифа Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране некадашње Аутономне Покрајине Западна Босна, за време сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 сведока и шест стручних вештака и прилагањем више од 1.100 доказних материјала, наводи се.