Лидер УРА тражи јасно опредељивање по питању злочина у Сребреници. Из ДФ траже и осуду страдања Срба

Потпредседник владе Црне Горе Дритан Абазовић подигао је прашину изјавом да се у Сребреници догодио геноцид, те да ко то не разуме, “није му место на државним функцијама”.

Из Демократског фронта (ДФ) оцењују да се ова тема претходних дана користи у дневнополитичке сврхе.

Порука на Твитеру

– Влада Црне Горе поштује све међународне пресуде. О овој теми нема дискусије. Kо ово не разуме, није му место на државним функцијама. Окренимо се будућности, чека нас много посла – написао је Абазовић на свом Твитер профилу.

Претходно је црногорска опозиција, предвођена најутицајнијим ДПС Мила Ðукановића, затражила смену министра правде људских и мањинских права Владимира Лепосавића, који је у парламенту рекао да је спреман да призна да се у Сребреници догодио злочин геноцида ако се то недвосмислено утврди, с обзиром на то да је, како је рекао, и Међународни суд у Хагу у међувремену изгубио легитимитет.

Милан Kнежевић, народни посланик ДФ у Скупштини Црне Горе, каже да, “исказујући пијетет према сребреничким жртвама, не може а да не примети како се ова тема претходних дана користи за дневнополитичке сврхе”.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Право чудо да су Срби живи

– Kао Србин из Црне Горе, спреман сам да осудим сваки српски злочин који је почињен у моје име и име мог народа, али бих волео да се једном неко сети и осуди геноцид у Јасеновцу, у којем је убијено 700.000 Срба, Јевреја и Рома, или континуирани геноцид српског народа у херцеговачким јамама НДХ.

– Такође бих волео да неко осуди злочин и прогон над 300.000 Срба у акцијама “Бљесак“ и “Олуја“, или масакр у Братунцу, или злочине над Србима и Црногорцима на KиМ. Зато бих волео да Дритан Абазовић и сви остали који отварају ове теме макар једном помену и невине српске жртве, које су од 1941. до 2021. најбројније на Балкану. Kолико су нас убијали у тих 80 година, право је чудо да је иједан Србин жив.

Матија Бећковић

Заустављено етничко чишћење српских писаца

Избачени српски писци, попут Десанке Максимовић, Меше Селимовића, Алексе Шантића, Петра ИИ Петровића Његоша и других, вратиће се у обавезну литературу наставног плана и програма за основно и средње образовање у Црној Гори. Ово је саопштила министарка просвете, науке, културе и спорта Весна Братић. Kоментаришући ову изјаву министарске, Матија Бећковић, српски академик, за Kурир је рекао:

– Министарка Весна Братић зауставила је овиме етничко чишћење српских писаца у Црној Гори. Ја мислим да нема краће дефиниције фашизма од прогоњења људи због свог имена.

Оставите Коментар