Британски новинар Грејем Филипс, којег су привремене власти у Приштини прогласиле за персону нон грата на Косову, објавио је своју репортажу о америчкој бази Бондстил.

Филипс се својим аутомобилом лично упутио ка бази Бондстил, која се налази у околини Урошевца и током своје репортаже је казао да је Бондстил највећа америчка база на европско тлу, већа чак и од ваздухопловне базе у Гелзенкирхену у Немачкој. Како се сама војна база територијално шири, он је приказао на мапама, које ћете даље видети у видео прилогу који следи.

А о томе шта се дешава унутар базе Бондстил, Филипс није могао са сигурношћу да каже, али се позвао на медијске извештаје италијанских и руских медија који су се позвали на изворе у структурама безбедносних органа.

Према наводу италијанских медија, као што је L’Espresso, баз Бондстил служи за обуку терориста Исламске државе. Руска државна агенција ТАСС је навела да се у тој бази врши обука новоформиране Војске Косова, чиме се крши резолуција СБ УН 1244.

‘’Шта се деси у Бондстилу, остаје у Бондстилу’’, рекао је Филипс у својој репортажи. Ни широј, ни ужој светској јавности није познато шта се унутар базе дешава, јер међународним посматрачима и инспекторима није дозвољен улаз у ту војну базу.

Грејем Филипс је посматрао Бондстил са безбедне удаљености и није помишљао да улази у базу, али је снимио честа полетања и слетања војних хеликоптера, што доказује да је база веома активна.

--