Термин „црвено слово“ утемељен је дубоко у српској традицији, а везује се за велике празнике који су обележени црвеним словима у календару.

Одређене дане у току једне календарске године, црква је посветила значајним догађајима из Спаситељевог живота, и великим светитељима, и ти дани су уписани црвеним словом у православном календару.

То су верски празници, и у тај дан православни хришћани празнују, односно, не раде. Дакле, сваки дан који је у календару уписан као црвено слово, по црквеном правилу је нерадан дан. Ако домаћин узме послове на себе на црвено слово, УКУЋАНИМА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ ОВО!

Тога дана хришћани одлазе у цркву на света богослужења, воде се озбиљни и побожни разговори у вези са празником, и не обављају се уобичајени послови у њиви, радионици или на неком другом радном месту. У кући се обављају само нужни послови – припремање хране и сл.

За дан своје крсне славе, сваки радник има право да узме слободан дан, и да тај дан на миру, са својим укућанима, посвети својој слави и празнику.

Због овога, у нашем народу често се могу чути изреке: „Немој да радиш данас, спалиће те Свети Илија“ и „Црвено слово је, завршићемо онај посао сутра“. Српска православна црква има укупно 38 празника, плус 49 недеља, који се штампају црвеним бројевима и словима.

Ево шта да радите у случају да морате да идете на посао. Уколико нисте у могућности да избегнете своје радне обавезе, требало би да празнујете по доласку кући, значи да изоставите неке своје послове који се обављају код куће.

Оставите Коментар