Термин „црвено слово“ утемељен је дубоко у српској традицији, а везује се за велике празнике који су обележени црвеним словима у календару.

Одређене дане у току једне календарске године, црква је посветила значајним догађајима из Спаситељевог живота, и великим светитељима, и ти дани су уписани црвеним словом у православном календару.

То су верски празници, и у тај дан православни хришћани празнују, односно, не раде. Дакле, сваки дан који је у календару уписан као црвено слово, по црквеном правилу је нерадан дан. Ако домаћин узме послове на себе на црвено слово, УКУЋАНИМА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ ОВО!

Тога дана хришћани одлазе у цркву на света богослужења, воде се озбиљни и побожни разговори у вези са празником, и не обављају се уобичајени послови у њиви, радионици или на неком другом радном месту. У кући се обављају само нужни послови – припремање хране и сл.

За дан своје крсне славе, сваки радник има право да узме слободан дан, и да тај дан на миру, са својим укућанима, посвети својој слави и празнику.

Због овога, у нашем народу често се могу чути изреке: „Немој да радиш данас, спалиће те Свети Илија“ и „Црвено слово је, завршићемо онај посао сутра“. Српска православна црква има укупно 38 празника, плус 49 недеља, који се штампају црвеним бројевима и словима.

Ево шта да радите у случају да морате да идете на посао. Уколико нисте у могућности да избегнете своје радне обавезе, требало би да празнујете по доласку кући, значи да изоставите неке своје послове који се обављају код куће.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here