На друштвеним мрежама се појавио снимак православног храма Св Илије у Дорјану у Македонији у коме је одржана технорејв журка. На снимку се види разголићена омладина из Северне Македоније која уз техно звуке скаче и игра у сред православног храма.

Овај видео клип је изазвао доста полемика на друштвеним мрежама, па чак и осуду на рачун Српске цркве и патријарха.

А ево шта је заправо истина, свештеник Иван Цветковић из Kрушевца на свом Фацебоок профилу објаснио је шта је позадина целе приче:

Храм Светог Илије у Дојрану је подигнут 1848. год. и представљао је предмет спора између Грка и Бугара. Kако се ситуација мењала у корист једних или других код султана, тако је служба у храму била на грчком или бугарском језику. Напослетку, Бугари су превагнули, а Грци су подигли у Дојрану цркву Светог Ђорђа.

Храм Светог Илије је у потпуности изгорео 1916. год. Тек 2003. је почела његова реконструкција. Храм се налази под управом музеја у Дојрану, а припада Епархији струмичкој Македонске православне цркве – Охридске архиепископије. Храм још увек није освештан, а музеј често издаје простор у сврхе концерата, изложби итд.

Но, важно је поново напоменути, храм Светог Илије у којој је била техно журка, а у којој је нпр. и Влатко Стефановски имао концерт, нити је грађена од стране Срба, нити је икада била богослужбени простор СПЦ. Чак и када је СПЦ имала јурисдикцију над територијом данашње Северне Македоније, храм никада није био у богослужбеној употреби српске Цркве.

Да ли сада треба да будемо срећни због ових чињеница? Наравно да не! То је једна ужасна појава, не толико страна Западу. Још, колико се говори, било је и коришћења недозвољених супстанци. То све показује да је црквена свест у од стране државних власти а колико се види и младих људи у Македонији на веома ниском нивоу. Зато је превазилажење раскола много важно јер ће, надамо се, схватити шта значи црквени идентитет. Верни народ у Македонији је исто згрожен овим. – рекао је свештеник Иван.

Оставите Коментар