Након што је на Косову и Метохији обележен Видовдан  у појединим албанским медијима су се могли прочитати предлози да се забрани обележавање 28.јуна на Газиместану. “Празник или шејтан“ је само један од наслова који се бавио темом Видовдана.

Фото: PROFIMEDIA
Фото: PROFIMEDIA

“Видело се да Срби улазе са фотографијама злочинаца и људи који су чинили геноцид над албанским народом, Милошевића, Младића и других. Дакле,  наша држава им дозвољава да уђу без икаквих препрека у срце Косова.“, тврди Газменд Ислами, албански политичар, додајући да Косово није суверено све док Срби сваке године славе Видовдан на Косову.

“Мислим да Скупштина Косова треба да донесе посебан закон о овом питању који је сличан немачком закону о нацистичким симболима и фигури Хитлера. У односу на Бошњаке и Албанце, милошевићевска Србија и њени симболи имају значење и еквивалентни су нацистичким симболима.“, закључио је  Фадиљ Кајтази, стручњак за безбедност. Иако се овај празник обележава широм Косова и Метохије, Срби из централне Србије углавном организовано одлазе у Грачаницу и на Газиместан. Независна асоцијација студената “Сви за Космет“ већ десет година организује и видовданско путовање на Космет.

“Сврха ових путовања да се људи из северног дела наше земље едукују и да им се подигне национална, духовна и људска свест; Да се помогне и подржи народ и свештенство на Космету који зарад очувања јужне српске покрајине у саставу Србије морају да остану на својим имањима са својим породицама.“, наводи се у саопштењу ове организације која се такође бави и прикупљањем хуманитарне помоћи за српски народ на КиМ. Срби, овако или онако, одлазе на Космет поводом Видовдана. И то је оно што Албанцима смета; Можда није на одмет посматрати ствар из њиховог угла: они, о Видовдану, не виде Србе који долазе на Космет, већ Србе који се враћају на Косово и Метохију; Против кога се они, заправо, боре? На први поглед, рекло би се, боре се против Срба; Срба који не желе да одустану од Космета; Међутим, та борба није почела данас, почела је много раније. Албанци са Космета су на све начине покушали да се “обрачунају“ са Видовданом, кнезом Лазаром и његовим витезовима: Црква у Самодрежи код Вучитрна је била посвећена Светом Јовану Претечи, а то је црква у којој се причестио кнез Лазар са својом војском уочи Косовске битке. Поменута црква је први пут нападнута од стране албанских екстремиста 1981. године да би се 1999. године  поново нашла на удару, када је потпуно демолирана, а 2004. године је поново нападнута и претворена у депонију.

Газиместан, 1999.године

Споменик Лазару је постојао и у Гњилану: срушен је током ратних дешавања 1999. године, затим пренет у родно Лазарево родно место, Прилепац, али је и тамо срушен, те је пренет у Шилово одакле може да се види Прилепац. Црква Светог кнеза Лазара се налази у Пискотама, општина Ђаковица. Први пут се нашла на удару 1999.године, а уништена је 2004. године, током Мартовског погрома. Напослетку, на Видовдан, не тако давне 2009.године, једна спомен чесма, посвећена Лазару и његовим витезовима, наредбом оштинских власти у Гњилану, уклоњена је из тог града. Албанцима је јасно оно што можда неки од нас још нису схватили: Видовдан је много више од обичног празника. Видовдан је дан када се сви Срби сете Косова и Метохије, оног Косова поља на коме се одиграла Косовска битка. И управо је тај 28.јун, Видовдан, оно што повезује сваког Србина, ма где год живео, са оним Србима који данас остају и опстају на КиМ. Зато је Видовдан за Србе празник, а за Албанце шејтан. Шејтан, јер их је испрва убедио да не постоји, да би им се после указао у пуном сјају. Празник, јер сваког Србина, ма где год живео, подсећа на то да је потекао са  Космета; И ма колико се некоме чинило да је обележавање Видовдана на Косову и Метохији у овим околностима, када се од нас очекује да Космет посећујемо као туристи, уместо да тамо будемо домаћини, симболичан чин или “парада национализма“, како то Албанци желе да представе, то је много више од тога и управо зато им смета. Албанске власти су покушале да “тргују“  овим празником, тако што су се претходних година хвалили да “све протиче у најбољем реду“, јер је “Косово мултиетничка држава“, а Рамуш Харадинај је својевремено позвао Албанце да подигну споменик својим сународницима који су учествовали у Косовском боју, ни мање ни више, него на Видовдан.

Ипак, трговати Видовданом не да није могуће, него је и опасно, бар за косметске Албанце, јер кад неко каже “Видовдан“, Срби кажу “Косово и Метохија“.

Мина Ћурчић

Извор: vidovdan.org