Недуго пошто је Интерпол одбацио потернице коју су црногорске власти расписале за Душком Kнежевићем, оцењујући их као политичке, јер је познати бизнисмен најавио пуштање у јавност снимака на којима ће раскринкати режим Мила Ђукановића а није заиста урадио ништа да би га Интерпол јурио, у црногорским медијима освануо је и интервју сина убијене малтешке новинарке Дафне Kаруана Галције, која је непосредно пред смрт истраживала и пословање, гле чуда – опет Мила Ђукановића.

Рекао би неко – стеже се обруч око Мила…

Наиме, син новинарке убијене пре скоро три године на Малти, Метју Kаруана Галиција, рекао је данас да је председник Црне Горе Мило Ðукановић био кључна особа из те земље у истраживању његове мајке док је писала о случају Можура.

Он је у интервјуу подгоричким „Вијестима“ навео да је његова мајка испитивала везе између Ðукановића, премијера Малте Џозефа Муската и владајуће елите у Азербејџану.

  • Моја мајка је истраживала шта су званичници са Малте радили у Црној Гори. Нарочито активности Kонрада Миција, Џозефа Муската, Тицијана Масуа, фирму Виталс Глобал Хеалтхцаре (ВГХ) и Рама Тумулурија, као и фирму СОЦАР у Црној Гори. Kључна особа коју је истраживала из Црне Горе је Мило Ðукановић као Мускатов пандан тамо – рекао је Галиција.

Објаснио је да је Дафне испитивала однос Ðукановића, Муската и владајуће елите у Азербејџану, чија је веза са званичницима са Малте и представнике Шангај Електрика, компаније коју контролише кинеска влада, како је рекао, одмах изазвала сумњу.

Додао је да је Универзал капитал банка је умешана у сумњиве трансакције које су укљуцивале људе, компаније и банке из Црне Горе.

  • Јорген Фенек је примао уплате из Маyор Транс ЛТД. регистроване на Сејшелима иза које као покриће стоји човјек из Азербејџана, на свој 17 Блацк Лтд рачун у Ноор банци у Дубаију. Те уплате су стизале са рачуна у АБЛВ банци у Летонији, која је затворена због забринутости у вези са прањем новца. Маyор Транс ЛТД такође има рачун и у Универзал капитал банци – испричао је Галиција.

Према његовим речима, могућност да је рачун у Универзал капитал банци у Црној Гори коришћен као црни фонд за корупцију у Европи, требало да привуче пажње америчког Министарства финансија и Европске банкарске агенцје.

Метју Галиција, који је такође новинар, након трагичног догађаја напустио је Међународни конзорцијум истраживачких новинара и у потпуности се посветио наставку истраживања случаја у вези са убиством његове мајке.

Са оцем и браћом је основао „Дафне Kаруана Галиција фондацију“ како би радили на побољшању владавине права на Малти.

Leave a Reply