Адвокат Тома Гаши је изјавио да председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, неће моћи да избегне Специјални суд у Хагу, ако добије позив.

Гаши је гостујући на РТВ Дукађини рекао да је Тачи раније рекао да ће се, ако буде позван, одазвати Специјалном суду.

– Сви знамо да у Специјалном суду нико нема имунитет. Међутим, Тачи не може добровољно да се одазове Специјалном суду, ако га тај суд није позвао – рекао је Гаши и додао да „ако Тачи буде мета Специјалног суда, добиће позив и он то не може избећи“.

Лидер опозиционог Покрета Самоопредељење Аљбин Курти је у посту на свом фесјбук профилу позвао Тачија да оде у Хаг и суочи се са Специјалним судом.

У веома опширном посту, Курти сматра да би Тачи требало да оде у Хаг и да својим речима, аргументовано и са чињеницама одбрани, како каже, ослободилачку борбу припадника тзв. ОВК, Албанаца и да објасни косовску историју.

Лидер Самоопредељења сматра да би Тачи требало да се придружи десеторици командантана и припадника тзв. ОВК, који су већ добили позиве оог суда.

Он је Тачија оптужио да је занемарио и издао сва постигнућа и успехе које је Приштина остварила захваљујући „жртвама албанског народа и ОВК, те помоћи међународних пријатеља“.

– Затвор није трагедија, а није ни смртоносан. Посебно овај у Хагу то није. Верујем да су вам Рамусх, Фатмир и Батони рекли: има ТВ, добра храна три пута дневно, рекреативне сале и безброј књига у богатој библиотеци. Нема у томе ничег лошег осим чињенице да ћеш имати времена да се суочиш са својом савешћу, коју више година немаш. Иди Хасхиме – поручио је Курти.

Он сматра да би Тачи требало да оде и због тога да не би предсао тзв. Косово, како каже, „руској геостратегији и тактици Србије“.

Курти пише и да се тзв. Косово не брани одузимањем севера и да верује, како каже, да Тачи није крив за рат, баш као и свака друга особа која се залаже за слободу.

– Али верујемо да сте криви за лоше ствари које су нам дошле у миру у последње две деценије. Не дозволите да људи пате, не дозволите да Косово плати за ваше грехе. Иди Хашиме – навео је, између осталог Курти.