Посланик Европског парламента из Француске Тјери Маријани предложио је да се укину санкције Русији, истакавши да подржава став француског председника Емануела Макрона — да је неопходно „разјаснити“ односе са Русијом, како би се постигла стабилност у Европи.

„Ако наставимо политику изолације Русије, она ће се приближити Кини и ми ћемо остати на периферији“, рекао је Маријани у програму радија „Франс инфо“.

Он је нагласио да је први корак на путу ка нормализацији односа са Русијом укидање, или макар ублажавање санкција.

Односи Русије и западних земаља погоршали су се због ситуације у Украјини и уједињења Крима са Русијом.

Запад је оптужио Русију да се меша у унутрашње послове Украјине, због чега јој је увео санкције, а Москва је одговорила истоветним мерама, наглашавајући да није учесник сукоба у Украјини.

Крим је постао руски регион, након референдума одржаног 2014. године. Више од 95 одсто житеља полуострва и града Севастопоља изјаснило се за уједињење са Русијом.

У последње време у земљама Европске уније све јасније се чује мишљење да је неопходно укинути антируске санкције, које наносе велику штету, и то на првом месту европским економијама.

Русија и Украјина су 7. септембра размениле затворенике, након преговора који су трајали неколико месеци. Берлин, Париз и друге западне државе и институције поздравиле су овај корак као значајан сигнал за успостављање мира.

Оставите Коментар