„Оно због чега је Слободан Милошевић нападан, да пропагира великосрпство, то исто раде муслимани у Сарајеву. Они мисле да имају ‘тапију’ на БиХ“, каже Додик.

Председник Републике Српске изјавио је да је РС ентитет који има све елементе државности: територију, становништво, ефективну власт, поштује регионалне и међународне прописе и једина је самоодржива у БиХ.

„Без помоћи са стране не могу да функционишу ни Федерација ни БиХ. Ми можемо. Када би хипотетички Републику Српску сада издвојили и међународнмо признали она би могла да егзистира и опстане. Све друго не би. Зато смо ми само жртве једне промашене приче о БиХ“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, многи од оних који су одлучивали о Дејтонском споразуму сада се појављују и говоре да је то био експеримент како би се видело да ли је могуће да народи који су ратовали сада одедном живе заједно у миру и да се врати тај систем мултиетничности.

Он поручује да мисли да БиХ неће преживети и да ће доћи до једног прећутног и мирног разлаза.

Када је реч о постојању искрености у међусобним односима у БиХ, Додик је рекао да ње готово да нема. „Једина искрена ствар је жеља да се разиђемо, да формирамо своје ентитете и на бази тога да регионално сарађујемо. То је једина могућа варијанта. Ово остало је празна прича. Данас у БиХ немате ниједан заједнички празник из наше претходне историје“, указао је Додик.

На констатацију да се реч помирење у БиХ прилично излизала, Додик је рекао да је лицемерно то тражити након свега, те да помирења нема без жеље да се у тај процес уђе равноправно, без жеље да се сви који су чинили злочине казне на исти начин и без жеље да јачи гарантују сигурност слабијим и мањим.

„Оно због чега је Слободан Милошевић нападан, да пропагира великосрпство, да Срби као већа нација морају да дају права и другима, сад то исто раде муслимани у Сарајеву. Они мисле да имају ‘тапију’ на БиХ и да не морају никога да уважавају. Дакле, што се помирења тиче, треба да живимо у миру, али да ли се можемо помирити – мислим да не“, рекао је Додик.

Говорећи о сазнањима која има да ће дан-два пре избора у Бањалуци доћи до покушаја инсценирања хаоса чиме би дошло у питање и одржавање избора у том граду, Додик је рекао да су му озбиљни људи указали на комплетан сценарио дестабилизације Републике Српске зато што сва истраживања јавног мњења и СНСД-а и опозиције, као и она коју наручују странци говоре да СНСД и коалиција окупљена око те партије коју он води апсолутни победник будућих избора и да ће Жељка Цвијановић бити председник Републике Српске, а он члан Председништва БиХ.

„Сценарио је припреман у Сарајеву од одређене групе странаца, појединих високих функционера СДС-а и ПДП-а, као и неких обавештајних служби у Сарајеву“, рекао је он.

Извор: Србин.инфо