Председница Молдавије Маја Санду рекла је да Кишињев у енергетским питањима зависи од непризнате Придњестровске Молдавске Републике, јер се највећи део електричне енергије производи на левој обали Дњестра.

Молдавске власти су 2018. године одлучиле да спроведу пројекат међусобног повезивања на електроенергетску мрежу Румуније. Пројекат је подразумевао изградњу, опремање и пуштање у рад далековода између Молдавије и Румуније, а укупна вредност пројекта процењена је на 270 милиона евра.

„До сада није изграђена станица за међусобно повезивање на електроенергетску мрежу (Румуније – прим. ред.), тако да смо три деценије у власти Тираспољског режима. Ништа није урађено да би се осигурала енергетска безбедност земље, нити један леј није уложен у пројекте који би смањили потрошњу електричне енергије“, рекла је Санду на брифингу у четвртак.

Око 80% електричне енергије која је потребна Молдавији за покривање потреба свих становника земље производи молдавска (Кучурганска) државна окружна електрана која се налази у Придњестровљу.

Гаспром је 1. октобра продужио уговор са Молдавијом о испоруци гаса на месец дана. Компанија Молдовагаз саопштила је 6. октобра да потрошња гаса у Молдавији привремено премашује снабдевање горивом из Руске Федерације, што такође може довести до проблема са снабдевањем електричном енергијом.

Парламент земље је 22. октобра увео ванредно стање у земљи због енергетске кризе, тако да је било могуће брзо издвојити средства из буџета за куповину додатних количина гаса како би се одржао притисак у гасоводу.

Оставите Коментар