Нова америчка администрација враћа се на велика врата на Западни Балкан и решена је да ту и остане, како би и овде успоставила фронт против Русије и Кине, али и преузела „узде“ решавања не само косовског чвора, већ и свих осталих неуралгичних тачака у региону, пре свега у Босни и Херцеговини.

Саговорници „Новости“ наводе да то јасно показују последњи потези администрације председника Џозефа Бајдена, укључујући и повратак у регион некадашњих Клинтонових „јастребова“ који иза себе имају вишегодишње искуство бављења кризама на Западном Балкану, укључујући и новог амбасадора у Београду Кристофера Хила.

Ако је и било неке дилеме ко ће, када је реч о Западу, водити главну реч на овим просторима, после прошлонедељног сусрета у Вашингтону европског шефа дипломатије Ђузепа Бореља и америчког државног секретара Ентонија Блинкена потпуно је јасно: ЕУ је више пута показала да не може сама да изнесе оно што је прокламовани интерес западне политичке сфере и зато Американци поново воде главну реч.

И у заједничком саопштењу Блинкена и Бореља указано је да ће се убудуће удружено бавити регионом, таксативно наводећи кључне проблеме у вези са Албанијом, Северном Македонијом, БиХ, Црном Гором и посебно нормализацију односа Србије и Косова.

Предраг Рајић, из Центра за друштвену стабилност, каже нам да је већи ангажман САД на овим просторима био очекиван, а да га је наша држава дочекала спремна:

  • Ми смо са председником Вучићем на челу и захваљујући озбиљном раду министра Селаковића успели да направимо добру припрему за овакав развој догађаја. Јасно је да ће се након промена у Белој кући притисци наставити, да нам је маневарски простор сужен и зато је више него икад битно наше национално јединство, да не дозволимо да комбинација спољњег и унутрашњег притиска доведе до дестабилизације Србије. Са САД, као великом светском силом, морамо да радимо.

Рајић посебно указује на значај тога што је и нова америчка администрација остала доследна када је реч о Вашингтонском споразуму, потписаном прошлог септембра у Белој кући, а који је, по њему, удаљио Приштину и САД, а приближио Београд и Американце, што је до скоро било незамисливо.

  • Кључни циљеви Вашингтона овде су, с једне стране, да смање утицај Москве и Пекинга, а с друге стабилност. Зато неће у потпуности давати одрешене руке личностима као што су Мило Ђукановић или Аљбин Курти. Американци су прагматични, желе да извуку максимум, а врло су свесни да је Београд центар региона и да без стабилности Србије и задовољења неког минимума наших националних интереса, они не могу да остваре своје циљеве у региону.

И за бившег дипломату Зорана Миливојевића нема дилеме да ће Америка водити политику пуног присуства на Западном Балкану:

  • Наравно, највише их занима косовско питање и ситуација у БиХ. На овим просторима је и такозвана политичка линија ватре између Запада и Истока, односно САД, с једне стране, и Русије и Кине, са друге.

Хил као једини „Голуб“

Бајденов избор Кристофера Хила за новог амбасадора у Београду не мора нужно да буде лоша вест по Србију. Рајић указује да је Хил заправо био „једини голуб међу јастребовима деведесетих“:

  • Он је био једини у тој администрацији који је до скоро самог краја био против НАТО агресије. Занимљиво је да су Албанци били незадовољни његовим деловањем јер је он све до Рамбујеа заговарао опцију суштинске аутономије КиМ у саставу Србије, а не независност.

Траже решење за таблице

Први састанак Радне групе експерата Београда и Приштине, која би требало да нађе обострано прихватљиво решење за спор око регистарских таблица, одржан је јуче у Бриселу. Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, поздравио је експерте двеју делегација и најавио да ће Радном групом, састављеном од по четири представника обе стране, председавати његови саветници. Ова група требало би да пронађе трајно решење за спор око таблица у наредних шест месеци, а следећи састанак најављен је за новембар.

Брисел да реагује због Бисљимија

Најновије изјаве главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија да неће формирати ЗСО, врхунац су неодговорности и цинизма и директно урушавају наставак дијалога са Београдом – поручио је јуче директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Он је позвао ЕУ, као посредника у дијалогу и гаранта спровођења споразума, да реагује на овакве опасне поруке и претње и поручио да ће ЗСО бити тема следеће рунде дијалога у Бриселу.

Бисљими је рекао да ЗСО неће бити формирана, као и да, ако су грађани зато гласали за Српску листу, морају да знају да су изманипулисани. Д. З.

Д. Милинковић

Оставите Коментар