Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на церемонији, током које је у прве официрске чинове промовисано 175 кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије, да ће Србија учинити све да сачува мир, али и да ће наставити да развија своју индустрију.

Вучић је на почетку обраћања цитирао Војводу Мишића, који је рекао да се лако у рату губи глава, али и да се једнако лако губи и образ.

„Лепо је и часно бити војник Војске Србије, лепо је и часно служити својој отаџбини. Ничег лепшег и часнијег нема, али вам тај посао неће бити лак. У ствари, сећаћете се свог школовања као најлепших година свог живота и хвала вам на томе што сте одговорно и озбиљно приступили том послу. Хвала вам што данас можемо много тога да очекујемо од вас у будућности и што од вас можемо много тога да тражимо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Захвалио им је што су и по снегу, сунцу, киши, ветру обављали своје нимало лаке задатке, увек отаџбину стављајући испред свега.

„Када сам рекао тешко време и велико бреме на вашим плећима, мислим на ситуацију у свету и региону за коју нисмо ни криви ни дужни. Ми војску градимо и вас смо школовали да бисте били одвраћајући фактор за свакога ко би помислио да је Србија лак плен. Зато војске и постоје. Зато улажемо много више него икада”, навео је Вучић.

Како је рекао, животни стандард војника је данас много бољи и већи.

„И неће ваши родитељи морати да брину хоћете ли да прежвиљавате и да ли ћете бити подстанари наредних 10, 20 или 30 година – нећете! Све те проблеме ћемо да решавамо, али оно што је за нас важно то је да ви знате да морамо увек и у сваком тренутку да будемо спремни да заштитимо и сачувамо своју земљу и отаџбину”, истакао је Вучић. Каже и да није лако набавити опрему и наоружање.

„Није нам лако ни да вас наоружавамо и опремамо, јер кад хоћемо да купимо опрему на Истоку, не можемо, јер нам не дозвољавају ови са Запада, кад хоћемо да купимо опрему на Западу, не можемо јер вас питају, а шта ће вам то оружје и опрема. И шта их брига што свакога дана из региона можете да чујете како би хтели да виде Србију што слабију и није проблем што се сви остали наоружавају, увек је проблем када Србија само жели да буде одвраћајући фактор”, рекао је Вучић. Поручио је да ће Србија дати све да сачува мир.

„Али ви, драги официри, увек морате да знате да само својом снагом и својом храброшћу, марљивошћу, одговорношћу и озбиљношћу можемо своју земљу и свој народ да сачувамо и не смемо да показујемо слабост и не смемо да показујемо да су нас победили тиме што су нам направили безброј бирократских препрека да будемо снажнији и јачи”, рекао је Вучић.

Србија ће наставити да развија своју индустрију, рекао је Вучић, и даће све од себе да „будемо свој на своме и да никоме не падне на памет да Србију нападне”.

„И верујте ми на реч, бићемо све јачи, а ми јаче појачање од вас нисмо могли да добијемо. Не постоји оружје и оруђе које вреди више од ваше памети и од ваших срца”, рекао је Вучић.

Оставите Коментар