Македонски председник Ђорђе Иванов изјавио је да неће подржати нити ставити свој потпис на нови договор о имену Македоније. Иванов је поручио да је његов став коначан и да се неће променити под било каквим притисцима и акцијама. Грађани, а не Иванов, одлучују о будућности Македоније, узвраћа влада у Скопљу.

Ђорђе Иванов је рекао да је обавештен о новом предлогу имена за Македонију и да је он „штетан и противуставан“, преноси портал Плусинфо.

Обраћајући се грађанима Македоније, Иванов је рекао да га ништа неће поколебати у одлуци да не потпише текст договора који су постигли македонски и грчки премијер, Зоран Заев и Алексис Ципрас.

„Овај договор отвaра много више проблема него што их решава“, додао је Иванов, оценивши тај документ као „најштетнији договор у историји“.

Хан позвао Иванова да се понаша одговорно

Председник Македоније Ђорђе Иванов требало би да се понаша одговорно према споразуму Скопља и Атине о имену Македоније, рекао је комесар Европске уније за проширење Јоханес Хан.

„Није пристојно од председниковог Кабинета да одбије да разговара са премијером и министром спољних послова како би добио информације из прве руке. Премијери и министри спољних послова поштовали су устав и могу само да инсистирам да председник преузме одговорност. Не ради се о слагању са нечим, али у демократији, морате очекивати да слушате један другог и разговарате и не би требало заборавити да је шеф државе на један начин узор многим људима у земљи“, рекао је Хан за агенцију МИА.

Сматра да је цео процес договарања спроведен „неодговорно и нетранспарнетно“, те да влада није имала снаге ни да покуша да изнађе заједнички став и консензус свих политичких чинилаца у земљи.

Иванов је јавности саопштио да је на јутрошњем састанку који је трајао два минута, Заеву и министру спојних послова Николи Дмитрову рекао да споразум сматра њиховим „личним делом и одлуком за који сносе и личну одговорност“.

Према његовим речима, Грчка је успела да оствари своје максималистичке захтеве.

Како је оценио, споразумом Заева и Ципраса није гарантован македонски индентитет, већ се поништава 27 година независности.

„Текст споразума за Македонију предвиђа не само промену уставног имена, већ и промену преамбуле Устава“, рекао је Иванов и додао да је тим споразумом избрисан и члан Устава који се односи на македонску мањину у дијаспори.

„Све што је свето у Македонији је погажено“, рекао је Иванов, поручивши да ЕУ и НАТО не смеју „давати алиби за лош договор“.

„Споразум нема правну сигурност и гаранције за македонску страну. Грчка је успела да изнуди своје захтеве. Оно што је урађено са Македонцима у Грчкој, кроз споразум настоји се да се уради и са Македонцима у Македонији“, рекао је Иванов, додајући да је његова одлука о непотписивању споразума коначна.

Иванов: Неће ме приморати притисцима 

Нагласио је да ће се као председник Македоније залагати за проналажење решења, поручивши македонском народу да се не плаши.

„Држите се, негујте наш вечни идеал непослушности. Неће ме приморати притисцима, уценама и претњама, рекао је Иванов, који, као и обично није одговарао на новинарска питања.

„За љубав наших предака, оних који су чиста срца створили вековну тежњу једне, наше једине Македоније, уздигните се. Историја независне Македоније је избрисана. Споразумом је ускраћено право нерођенима да буду Македонци. Овај споразум дели друштво уместо да га уједињује“, поручио је Иванов.

Напоменуо је да је његов став коначан и да се неће променити под било каквим притисцима и акцијама. „Нећу подржати нити потписати овај штетан текст“, закључио је Иванов.

Влада: Грађани, а не Иванов одлучују о будућности Македоније

У међувремену, влада у Скопљу саопштила је да грађани, а не председник Ђорђе Иванов, одлучују о будућности Македоније.

Македонска влада саопштила је да жали због чињенице да председник Иванов није успео да превазиђе своје слабости и увиди перспективе које се отварају за земљу након споразума између Скопља и Атине о новом називу земља – Република Северна Македонија.

Влада је навела да Иванов нема осећај одговорности и да се користи манипулацијама, чиме наноси штету земљи и њеним грађанима и директно ради против јачања македонског идентитета, преноси МИА.

Како се оцењује у саопштењу, Иванов није посвећен налажењу решења и не улаже напоре у правцу интеграције Македоније у ЕУ и НАТО, што представља највиши национални приоритет за грађане.

Уместо што кочи будућност Македоније и гура земљу у изолацију, за Иванова би било најбоље да се повуче из политике. Ми одлучујемо сами о себи и то су коначно признали сви суседи, Грчка и међународна заједница. Тај споразум потврђује и јача македонски етнички и културни идентитет једном заувек“, поручује се у саопштењу кабинета Зорана Заева.

Противници договора окупили су се испред зграде Собрања у центру Скопља где траже оставку чланова македонске владе.

Заев и Ципрас постигли су договор, према којем ће се та бивша југословенска република убудуће звати Република Северна Македонија и то име би требало да се користи за све намене.

Иванов је претходних месеци имао серију оштрих сукоба са Заевом и коалицијом која је око њега окупљена.

Македонски председник био је жесток противник већине иницијатива владе у Скопљу, укључујући именовање Таљата Џаферија за шефа Собрања и закон о употреби албанског језика.

Припремила Драгана Вукелић

Извор: rts.rs