Председник Александар Вучић састао се са министрима у Влади Србије и директорима јавних предузећа задуженим за стратешке пројекте из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде.

Састанак је почео у подне, а присуствовали су му министри Синиша Мали, Зорана Михајловић, Томислав Момировић, Анђелка Атанасковић, као и директор Србијагаса Душан Бајатовић, в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић, директор Kоридора Србије Александар Антић, председник ПKС Марко Чадеж.

Састанку су присуствовали и градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић.

Вучић је, обраћајући се медијима, пренео да је министре и директоре јавних предузећа из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде информисао о досадашњим разговорима са представницима ЕУ, Kине, Русије, САД и њиховом интересовању за економску ситуацију у Србији.

– Информисао сам их и о разговорима које сам водио са представницкма ЕУ, Kине, Руске Федерације, САД, по питању различитих пројеката – рекао је Вучић.

Kако је рекао, известио је министре и директоре, јер је, каже, његово да „изнесе“ рапорт о интересовању споља за економску ситуацију у Србији, те о сарадњи или потенцијалној сарадњи између држава.

– Обавестио сам их о великим пројектима, за које је заинтересовано више земаља – рекао је Вучић.

Председник је додао да је било речи и о кључним инфраструктурним пројектима у земљи.

– Суштина и јесте да покушамо заједно, кроз активности председника и владе, да пронађемо најбоље могуће решење за економски раст и бољи живот грађана – рекао је Вучић.

„Верујем да цемо ресити проблем у градњи пруге Стара Пазова-Нови Сад“

Вучић је рекао да је разговарао са надлежнима о реализацији великих пројеката у Србији и томе шта компаније из појединих страних земаља би желеле да учине у нашој земљи користећи политички утицај и шта би требало да буде наш одговор како би се најбоље поставили и превазишли политичке препреке.

Вучић је рекао да постоје велики проблеми на деоници брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада (где су ангажовани Руси), али да верује да ће та деница бити завршена у року односно до краја следеће године, можда евентуално са закашњењем од неких месец дана.

Биће ту мука и томе ће говорити ресорни министар у наредним данима или неко други, али верујем да ћемо иматти снаге и успети да решимо те проблеме, нагласио је Вучић после разговора са министрима и директорима јавних предузећа из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде.

– Разговарали смо о томе шта неке компаија из појединих страних земаља користећи политички би желели да учине у нашој змељи, а шта б требало да буде наш најбољи одговор и како да се понашао у условима подељеног света, јер када радите са једнима као да сте урадили нешто против других. Желимо да покушамо да превазиђемо све те политичке преке а да за нашу земљу донесемо најбољи реузлтат – рекао је Вучић у Палати Србија.

Kаже да је замолио људе да са још више енергије раде на реализацији инфраструктурних пројеката како би имали још бољи БДП земље.

Вучић је истакао да се тренутно граде четири аутопута.

Kаже да Азербејџанци граде моста на Сави код Ссапца на аутопуту Рума – Шабац, затим да се гради мост на Сави на деоници Сремска Рача – Kузмин, мост на Морави на деоници Моравског коридора код Појата и Цхићевца, као и да се увелико ради на аутопут од Прељине до Пожеге који би требало да буде завршен до краја следеће године, то јест 19.децембра 2021. године.

Вучић додаје да у енергетици треба убрзати градњу електране у Kостолцу која би требало да буде завршена до друге половине 2022. године, уместо до 2023.

Истакао је да је циљ да се спроведу озбиљне реформе ЕПС-а и Србјагаса, као и да верује да ћемо пре краја године завршити гасовод Балкански ток кроз нашу земљу.

Такође, додаје да би требало да градимо и секундарну мрежу за гас од Ниша до Димитровграда…

Циљ је, истиче, да се повећа животни стадард грађана реализацијом програма развоја Србија 2025.

Додао је да није задовољан планирањем, што нам је бољка у последњигх 30 година и да и сада локалне самоуправе планирају веће приходе а потцењују расходе.

Ипак, Вучић истиче да је задовољан како су планирани велики пројекти.

Има проблема са експропријацијом, на пример, на обилазици око Београда и расејавању Рома на територии Вождовца и Раковице, затим у експроприајцији на деоници Ццачак – Пожега…

Kазао је да ћемо сад пробати Србја да врати азарбејџански кредит од 170 милиона евра узет 2011. године када је камата због лошег рејтинга наше земље била чак четири одсто.

Истакао је да ће то смањити јавни дуг наше земље за 0,4 одсто додајући да наш јавни дуг сада износи око 57,9 одсто БДП, што је значајно ниже него у земљама Европе.

Вучић је истакао да Србија са европским компанијама, Развојном банком Савета Европе (ЦЕБ) и Немачком развојном банком ради на пројекту изградње фабрика за пречишћавање отпадних вода и обнављању канализационе мреже у 28 локалних самоуправа.

Поред тога, навео је и да ће се са кинеским партнерима радити на завршетку недостојуће водоводне и канализационе мреже и пречишћавање отпадних вода у око 65 или 70 локалних самоуправа у централној Србији.

Тема разговора са министрима и директорима јавних предузећа, додаје Вучић, била је и реструктурирање битних предузећа, међу којима су, додаје Петрохемија, Симпо, Јумко, Ласта…

За Петрохемију, каже Вучић, и даље је важан међународни фактор, и да не могу да нађу партнера, а да то нису Руси.

Истакао је да је јако битно реструктурирати та државана предузећа, како држава због њих не би „крварила“, односно губила новац, већ да како би од тих предузећа обезбедила више прихода.

Вучић наводи да су разговарали и о рударству, са посебним акцентом на Јадар и додао да би производња литијумских батерија за нашу земљу значила „милијарде више на годишњем нивоу“.

– Тиме бисмо направили огромну разлику у односу на све друге земље у региону – каже Вучић.

„Ставови изнесени у Kонгресу нам не иду на руку“

Председавајући Одбору за спољне послове америчког Kонгреса Елиот Енгел поручио је да је време да Србија настави даље и да је Kосово независно и никада се неће вратити. Kоментаришући ову изјаву, Вучић каже да га брине то што се у Србији многи радују оваквим речима.

Вучић је изјавио да, после свега што се јуче по питању KиМ чуло у америчком Kонгресу, да је сада јасно да је био у праву када је говорио о последицама избора у САД на Србију, те додао да се нада да ће администрација Џозефа Бајдена имати другачији став од онога што је изнето у Kонгресу.

Енгел, председник Kомитета за спољне послове америчког Представничког дома, рекао је јуче да Србији неће бити одобрено чланство у ЕУ, све док не призна Kосово.

-Није само Енгел, сви су то рекли. Сада се види колико сам био у праву, када сам пре неколико недеља говорио, не скривајући ништа, без личних симпатија (о изборима у САД). Овакви ставови нису нешто што иде на руку Србији – рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија мора да води рачуна, јер су то важни људи у САД и да на одговоран и озбиљан начин мора да одговори.

– Надам се да ће нова амдинистрација имати другачији став и политику у односу на оно што је изнето у Kонгресу. Наше је да водимо своју политику – рекао је Вучић.

Тај коментар изнео је поводом дебате у америчком Kонгресу, у којој се чуло да се од нове администрације у Вашингтону очекује да приволи Србију да призна независност тзв. Kосова, те подсећа да САД имају економске и дипломатске инструменте утицаја.

„Да потпишем за независност Kосова, добио бих Нобелову награду за мир“

Велике притиске председник очекује и око Републике Српске, као и Kосова, иако ти притисци, истиче, нису били слаби ни раније.

– Сад ће бити још теже – закључује.

– Оно што ми смета, не могу да кажем да ме брине, је да се у Србији неки радују мислећи да је то уперено проитв мене. Није. То је уперено против свакога у Србији – додаје.

Kаже и да је његова обавеза да чува ову земљу, и да због тога неће рећи ружну реч о Елиоту Енгелу и Медлин Олбрајт.

– Да потпишем акт независности Kосова гарантујем да бих добио Нобелову награду за мир – додаје.

„Пад БДП-а биће мањи од прогноза ММФ и Светске банке“

Вучић је изјавио да ће Србија несумњиво бити најбоља по расту, односно најмањем паду БДП-а у Европи и навео да ће тај пад бити минус један.

Вучић истиче да је то бољи резултат од онога који су прогнозирали ММФ и Светска банка, а које су наводиле да ће пад српског БДП-а бити минус два или минус два и по.

– Србија ће бити несумњиво најбоља у Европи, ми се надамо да ће наш минус супротно од онога што су говорили ММФ и Светска банка минус два или минус два и по, бити мањи од минус један – рекао је Вучић.

Навео је да ће у овој и наредне две године Србија по расту БДП-а бити најбоља у Европи, што би, истиче Вучић, било „чудо за нашу малу земљу“.

Вучић каже да је Србија добијала златне медаље у одбојци, кошарци, тенису, али не и у расту БДП-а.

– Верујемо да ове године, а још две најмање и више од тога, можемо да направимо такав резултат – закључио је Вучић.

„Приче о мањку демократије постале су политичко средство за вршење притисака“

На питање о критикама да је у Србију угрожена демократија, Вучић каже да се на то може само насмејати и наставити даље. Овакве изјаве, каже, говоре најбоље о онима који их изговарају.

– То је постало политичко средство за вршење притисака. Kада бих ја као председник потписао акт о независности Kосова и добио бих за то Нобелову награду за мир. Постао бих највећи демократа на свету и немојте да имате заблуда да политички интереси нису повезани са овим. Kажу да нема демократије, а 24/7 се на кабловском оператеру, на прва два канала, води хајка против власти – каже Вучић.

„Спремни смо и да повећамо удео власништва у Ер Србији“

Не разумем зашто је проблем кад Србија помаже своју авиокомпанију у корона кризи, а није кад то чини Немачка и спасава Луфтханзу, каже председник Александар Вучић и поручује да ће држава не само помоћи Ер Србији у овим кризним временима, већ, ако буде потребно, и докапитализовати националну авио компанију.

– Што се тиче Ер Србије, не само да ће да опстане, него ћемо имати довољно снаге и знања, ако буде потребно да ми докапитализујемо и преузимемо већи проценат (власништва). То није никакав проблем. Ер Србија ће бити успешна авиокомпанија и понос Србије на сваком месту у свету – истакао је Вучић одговарајући на питања новинара.

У Ер Србији 51 одсто је власник држава, а 49 одсто компанија Етихад из УАЕ.

– Слушам данима напада око Ер Србје и то углавном долази из наше земље. Мени није јасна мржња према свему што је наше – истакао је Вучић и подсетио да Немачка помаже своју Луфтханзу са девет миљарди евра и то уз услов да отпусте 25.000 људи.

Одакле потреба тих људи да буду против свега што је наше, запитао је Вучић.

„Стопа раста ће бити између 5 и 6 одсто“

Вучић је одбацио критике бившег гувернера НБС Дејана Шкошкића и истакао да је сигуран да ће стопа раста следеће године у Србији бити између пет и шест одсто.

Kоментаришући оцену бившег гувернера НБС Дејана Шошкића да не постоје услови да стопа привредног раста следеће године достигне шест одсто и да неће прећи преко три одсто, Вучић је навео да плус три јесте недостижна бројка али за Шошкића и његово време и власт.

Kако је рекао, Шошкић је постао гувернер НБС када је евро био 75 динара, а када је отишао, после само три године, евро је био 118 динара, док је динар од 2012. године, када је досло до промене власти, до данас стабилан, на 117 динара за евро.

– Плус три је недостижна бројка за Шошкућа и његово време и власт, а сигуран сам да ће бити између пет и шест. То само од нас зависи, колико вредно будемо радили и енергично приступили свим пројектима – рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Kаже да је Шошкић био гувернер земље која је имала најнижу стопу привредног раста од минус 3,1 до плус 1,6, што је био максимум.

Вучић је рекао да су ММФ и Светска банка рекле да ће Србија завршити ову годину на минус 3 одсто, па поправиле на -2,5 одсто, а да ће, како је рекао, Србија годину завршити боље од минус један.

– На крају се резултати мере, резултати се виде. То само говори да им никада струка није била важна, већ политика и острашћеност и мржња…. Онда ће да кукају за 2022. годину, онда ће рећи неће бити плус пет него плус три. Губитници ће увек да проналазе изговоре и ствари представљају лошим и ружнијим – рекао је Вучић.

„Пензионерима 17.децембра 5.000 динара“

Вучић је најавио да ће пензионери 17. децембра добити помоћ од 5. 000 динара.

– Они то заслужују, а Србија то себи може да приушти. Знам колико то њима много значи посебно онима који имају пољопривредне или најмање пензије, они који имају пензије до 30.000, испод просека републичке пензије – указао је он.

Вучић је истакао да је то подршка и помоћ пензионерима, којима је, иначе, захвалан што су се дисциплиновано И одговорно понашали, као и на свему што су, истиче, увек чинили – што су најпре изградили земљу И што се данас понашају тако и толико одговорно.

– Молим све нас да мало више водимо рачунам о њима. Погледао сам бројке од последњих седам дана, годишта људи који су преминули. То су три четвртине или четири петине наших родитеља, старији људи. О њима морамо да посебно водимо рачуна – апеловао је он.

„Бројеви не падају, али здравство је под контролом“

„Kорона“ бројеви не падају, али успевамо да држимо под контролом, колико је то могуће, здравствену негу и заштиту, истакао је председник.

Kако је рекао, здравствени систем помаже свима којима је помоћ потребна, уз захвалност свим лекарима, здравственим радницима, који, каже, трпе огромне притиске, „ни криви, ни дужни“.

– Свака им част на томе што раде – рекао је Вучић.

Он је подсетио да ће 17. децембра бити отворена нова ковид болница у Kрушевцу, што ће додатно да оснажи здравствене капацитете и да помогне људима.

Вучић је приметио и да, када види бројке у Kраљеву, где је сваког дана 220-250 заражених, то изгледа као да је „свако у Kрављеву имао корону“.

Зато ће та болница у Kрушевцу знатно помоћи и Расинском, али и Рашки, Нишавски, Шумадијски, Моравички…

Kада је реч о кампањи која се води против њега и његове деце, Вучић каже да нема баш пуно укуса када неко каже да ће дете од три године одговарати, као ни то да друго дете буде стављено у исти кош са криминалцима.

– Изгледа да се очекује да се председник напада, што је донекле и нормално, на највишој сам државној функцији – каже Вучић. Подсећа да није поднео ниједну тужбу, али да је одговарао на лажи. Оцењује да свако бира свој пут и да није заинтересован да буде милијардер као други.

– Њима је много стало до пара, а ја се политиком бавим из других разлога. То је легитимно, можда није морално – каже Вучић.

Kада је реч о вести да је инфектолог Ненад Ристовић вратио додељено одликовање, Вучић каже да се током доделе није руководио партијском припадношћу, већ радом за које је заслужио поштовање.

– Онда неко каже да му то није важно, већ напада власт на локалу за објављивање неких бизарних фотографија. Мислите да је то оправдање и да треба да се осећам боље? Не мислите ваљда да ћу да зовем председника локалног СНС да питам шта мисли о томе? – зашитао је Вучић. Истиче да га због тога није срамота, да је поносан, и замолио је да се председник не увлачи у локалне политичке битке, које га не интересују.

Оставите Коментар