Седница Савета националне безбедности на којој се разговара о последњим догађајима на Kосову и Метохији је завршена. Обраћа се Вучић.

Седница је почела у 10 часова, како је раније било и најављено.

Председник Србије Александар Вучић, који је председавао том седницом, обративши се јавности је рекао да је добио јуче предлог за решење ситуације на прелазима Јариње и Брњак, али да је тај предлог одбио, за шта је добио и сагласност Савета за националну безбедност.

На почетку обраћања јавности је рекао да је на данашњој седници анализирано стање у Војсци Србије, као и у Министарству унутрашњих послова, наоружавању војске, као и полиције о чему се и раније говорило.

Такође, рекао је Вучић, разговарали смо и о ситуацији на KиМ „нарочито после криминалне акјције Приштине и шестог по реду упада на север KиМ, уз коришћење оклопних возила, дугих цеви и малтретирања грађана“.

„Дошли смо до закључака, Србија ће наставити да инститира на очувању мира и пуне сигурности за Србе на KиМ. Непреимерене су изјаве у којима нас изједначавају и говоре да су обе земље криве“, рекао је он.

Седници су присуствовали министри Небојша Стефановић, Александар Вулин, као и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и директор БИА Братислав Гашић.

На седници се, како је председник јуче рекао, размотрити тренутна ситуација и договорити о мерама које би Србија предузела, а за које је рекао ће бити економске и политичке, али пре свега економске.

Позвао је и међународну заједницу да уразуми Приштину како Србија не би морала да проводи било какве мере. Вучић је поручио Србима са Kосова и Метохије, посебно онима на северу јужне покрајине, да не наседају на провокације Приштине.

„Барабски трикови“

Вучић је то образложио користећи се примером куповине поморанџи.

„Kупите пет килограма поморанџе, платите тих 1.000 динара. И онда кажете дајте ми те поморанџе, а (продавац каже) ‘Знаш, морамо још’. И онда избије свађа и дође полицијац и каже ви сте исти. Пошто сте исти, ти додај још т300 динара и то је комрпомисно решење. На такве барабске трикове више нећемо да одговарамо… Једино решење је повлачење свих трупа са KиМ, повратак на пређашње стање, а онда да идемо у Брисел и ако је могуће да се договарамо. Увек смо спремни на договор“, казао је Вучић.

Албанцима и међународној заједници поручио је да се Србија залаже за мир, али да ће знати да заштити своју земљу. Након седнице, која се одржава иза затворених врата, а како је раније најављено, неко од чланова Савета ће се обратити медијима.

Оставите Коментар