ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и премијер привремених институција Косова, Аљбин Курти, састали су се данас у Бриселу, на новој рунди дијалога Београда и Приштине. Састанку су присуствовали и високи европски званичници.

Обраћање председника:

– Последњи пут када смо били у Бриселу мислио сам да је немогуће да имате лошији састанак, данас сам се уверио да је могуће. Ми смо добили предлоге ЕУ који су усаглашавани са нашим главним преговарачима и Србија се у потпуности сложила. То су биле три тачке: 

– Да интензификујемо заједничке напоре на идентификацији остатака несталих;

– Да се уздржавамо од акција које би могле да дестабилизују ситуацију на терену;

– Да се главни преговарачи састају једном месечно.

– Ми нисмо могли да се договоримо око ове три тачке, Србија их је у потпуности прихватила, Албанци нису хтели да прихвате ништа.

–  Све време су условљавали неким новим политичким критеријумима – рекао је председник и потврдио да су Албанци оптужили Србе за геноцид, као и да су тврдили албанска презимена потичу од српских топонима.

Председник је такође рекао да су Албанци тражили да се у дијалог укључи Наташа Кандић, као и да су се позивали на неке изјаве Ненада Чанка. Такође, поново је помињан Одаловић.

– Не желим да прихватим оцену у којој ће се рећи да је кривица подједнака, јер наше кривице нема, рекао је председник Вучић и нагласио да кривице Србије нема.

Вучић је додао да га посебно брине то што нису желели да се сложе са макар једном реченицом, а то је да ће се уздржавати од акција које би дестабилизовале ситуацију на терену.

– Ја сам данас много забринутији за положај Срба на Космету – рекао је Вучић и показао списак свих напада на Србе у току ове године.

– Желели смо да укажемо на нарастајући тренд насиља над Србима који је врло лош и који изазива страх.

– О овоме  ћу да упознам и све наше надлежне органе јер желим и ја да све то преноћи – рекао је Вучић.

– Све се своди на једно те исто – неко ће да натера Србију да призна Косово – рекао је Вучић.

„Не знам о чему би разговарали“

Председник је истакао и да је састајање са Куртијем питање форме и додао да не зна о чему би се договорили ако не могу да се договоре око једне једине реченице.

– Ја желим да причамо о будућности, они не желе да причамо о будућности.

– Човек се вратио у 19. век, буквално се вратио у 19. век, то му је била основна теза.

На питање да ли се губи нада да ће САД да притисну Куртија, председник је рекао:

– Нек они раде свој посао. Што се тиче наоружавања, можда због тога не желе да прихвате тачку два, односно акције које би изазвале дестабилизацију ситуације.

– Ја не верујем да они смеју да кажу на тако отворен начин – одговорио је председник на питање како из ЕУ реагују на одговоре Албанаца у преговорима.

– Много је тешко када разговарате са ирационалним људима – рекао је Вучић.

Председник је објаснио да Албанци не желе да виде своје грехе, да они само виде Србе као злочинце, а себе као жртве.

Председник је рекао да албанска страна није желела ни да прича о ЗСО.

Архиви ОВК

Председник је поменуо и да су питали Албанску страну због чега не покажу архиве ОВК.

– Они кажу: „Па немамо архиве“.

– Онда ми извучемо доказе, њиховог главног идеолога који се позива на изворе ОВК, они нас и даље убеђују да они немају своју архиву – рекао је Вучић.

Председник је рекао да је албанској страни стратегија да се обесмисле и на крају укину ови преговори.

То су људи који не желе да разговарају

– Мислим да људи не могу да разумеју, разговарате са људима који не желе дачују ништа о угрожености било ког Србина на Космету – рекао је Вучић.

Председник је додао да он не може да одговори новинарима на рационалан начин, када има посла са ирационалним људима.

На питање да ли ће се некоме у Србији свидети данашње понашање Аљбина Куртија председник је рекао да је и у Сарајеву чуо причу о пет геноцида и да је сада много тешко бити Србин.

– Немојте да сумњате да сам се борио жестоко. Пошто мислим да историју знам много боље од њега лакше ми је било да говорим и о Првом и о Другом светском рату.

– Много је важно да разумете суштину целе приче и шта је званична политика државе Србије. Званична политика Републике Србије је да су наше границе неповредиве.

Председник се осврнуо и на јучерашњу изјаву Александра Вулина и нападе на њега, додао да га веома поштује, али да он поштује нашу званичну политику о неповредивости граница Републике Србије. Додао је и да га због Вулинове изјаве нападају.

Злочини Веље Невоље

– Суштина је у томе да имате огроман политички покрет у Србији, који се уздо, делимично и из СНС-а, који су сви говорили о томе да је неопходна промена власти, а ко мора да остане на којим функцијама да би они могли да остану у земљи.

Вучић се осврнуо и на побуну због приказивања фотографија гнусних злочина Беливука и Миљковића и рекао да су они појединцима неопходни како 

– За време сваке власти се неке ствари догоде, али за време сваке власти морате нешто да очистите – одговорио је председник одговарајући на оптужбе да је клан Беливука и Миљковића створен за време владавине СНС.

„Тајни гасовод“

На изјаве Вука Јеремића о неком тајном гасоводу који се ради наводно због „Рио Тинта“ Вучић је само питао:

– Да ли ви људи знате о чему причате?! 

Затим је рекао да се са Рио Тинтом ништа неће радити док народ то не одлучи.

Председник Вучић је на трилатералном састанку показао списак и фотографије свих инцидената и напада на Србе на Космету ове године.

Представник привремених приштинских институција Аљбин Курти је током састанка са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу оптужио Србију да је починила три геноцида над Албанцима.

Подсетимо, Вучић се прво састао са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчком, након чега је причао са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом.

Оставите Коментар