Парламентарни избори заказани за 26. април могли би да буду прилика да се странке које су досад биле део владајуће коалиције удруже са опозиционим партијама које ће изаћи на изборе и тајкунима који их подржавају и тако доведу до промене власти.

О могућности да СНС изгуби предстојеће изборе јуче је говорио председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић, док директор агенције за истраживање јавног мнења Фактор плус Владимир Пејић оцењује као реалну опцију да постизборном комбинаториком свих осталих странка Вучић изгуби изборе уколико напредњаци падну испод резултата оствареног на претходним изборима.

 • Емитовање документарног филма „Владалац“ показатељ је да ће предстојећи избори бити најтежи за СНС, па је врло могуће да ћемо те изборе изгубити – казао је Вучић.

Објашњава да је овај филм последица бруталне кампање коју, према Вучићевим речима, организују и плаћају уједињени тајкуни Србије Драган Ђилас, Драган Шолак и Мирослав Мишковић. Говорећи о њима, шеф државе је рекао да би они желели да се врате на власт и наставе са пљачком земље.

 • Поносан сам колико им сметам и што сам успео да победим све њихове дилове. А ово ми показује да су решили да уложе много од својих покрадених милијарди. И зато ће избори бити најтежи за нас и врло је могуће да ћемо изгубити – рекао је Вучић.

НЕВЕРНИ ПАРТНЕРИ

О удруживању садашњих партнера СНС са странкама из опозиције Вучић је говорио у више наврата. Подсећања ради, још у новембру је упозорио на поједине партије у власти које би радо да виде леђа њему и странци коју води.

 • После избора хтео сам шири консензус, али нема сумње да оног тренутка када напредњаци падну испод 50 одсто, неће моћи да формирају владу и да зато морамо добро да се спремамо јер ће за нас избори бити тешки – указао је председник државе.

Наводећи да је увек он мета напада у медијима или неко од појединаца из СНС, Вучић је тада изјавио и да примећује да се у медијима никада не нападају неки од коалиционих партнера СНС, али и да виђенијих функционера СНС нигде нема када треба да страну о његову или одбрану странке којој, као и он, припадају. Према његовим речима, ако све остале листе које изађу на изборе буду имале прилику да направе већину са само једним послаником више у односу на листу СНС, направиће техничку коалицију у року од 48 сати само како би преузели власт.

 • Кажем вам, сви. Нисам ја то једном гледао. Знам шта причам. Погледајте само, једина мета напада је увек и само СНС – изјавио је Вучић недавно у интервјуу Информеру.

ЛЕПЕ ВЕСТИ

Опозициони посланик Ђорђе Вукадиновић признаје да би би га овакав сценарио обрадовао.

 • Као посланик јако бих волео да је Вучић у праву за ово што говори, али као аналитичар мислим да греши и претерује. Сматрам да он својим изјавама првенствено жели да мотивише функционере СНС и своје бирачко тело да се не понашају као да је све готово и решено.

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић објашњава за наш лист да је Вучић апсолутно у праву када каже да постоји велика вероватноћа да се у једном моменту све странке окрену против СНС.

 • Врло лако може да дође до прегруписавања и уједињења не би ли се направила нека нова већина. Нема сумње да има крупних странака које су сада њему лојалне, али које би у кратком року окренуле курс на другу страну. У том смислу, потпуно разумем Вучића јер његова тврдња има јасно утемељење – подвлачи Пејић.

Када је реч о филму који је емитован на телевизији Н1, председник је поручио да ће на пласиране лажи одговорити још већим радом и енергијом како би показао да лажима и монтажама није могуће победити рад и посвећеност.

Додао је да се у том филму, осим мржње, не може видети ништа.

 • Трудили су се да ме прикажу као радикалног националисту, а Србију да прикажу у ружном светлу, у којој се наводно ништа добро не догађа. Али нису могли да пронађу да сам било шта лоше урадио против земље нити да сам украо било који динар. То је разлика између мене и оних који су плаћали овај филм – објаснио је Вучић и наговестио да се списак оних који му раде о глави не односи само на опозиционе странке.

Бошков фашизам на делу

Лидер Двери Бошко Обрадовић покушао је да расистичке ставове које заступа по питању миграната оправда, али да истовремено оптужи Вучића за политику Србије према мигрантима. Наиме, у видеу којим је разбеснео кориснике Твитера Обрадовић експериментише са три чаше у које је сипао воду и тамну течност, а које симболизују популацију Србије и мигранте. Овим огледом је лидер Двери покушао је да пружи одговор на објашњење председника Александра Вучића о броју миграната који ће населити Србију за 10 година.

Сама идеја је бизарна и монструозна јер је Обрадовић почео да пресипа из једне у другу чашу, показујући како ће у Србији на крају остати само мигранти. У једном тренутку је и сликовито приказао како тамна течност не може да се меша са водом, алудирајући да између не сме да буде додира.

Коментаришући овај Обрадовићев потез, Вучић је рекао да Србија нема никакве проблеме с мигрантима, те да се овакве поруке шаљу из потребе да се Србија блати у свету.

ИСТРАЖИВАЊЕ ФАКТОР ПЛУС (ДЕЦЕМБАР 2019)

 • СНС 52,9%
 • СЗС 10,1%
 • СПС 9,8%
 • ПСГ 6,5%
 • СПАС 4,1%
 • ПУПС 3,6%
 • СРС 3,2%
 • СДПС 2,7%
 • ДСС (Покрет Метла 2020) 2,4%
 • Нека друга странка 4,7%
 • Покрет 1 од 5 милиона, који је најавио излазак на изборе, у тренутку анкетирања није био међу понуђеним опцијама

Горан Митровић

Оставите Коментар