Председник Србије Александар Вучић поручио је данас Србима на Косову и Метохији да морају да остану и опстану на својим огњиштима, уз даљу и већу помоћ државе, а Албанцима је поручио да, без обзира на различите интересе, Србија жели и учиниће све да очувамо мир и решимо размирице

Танјуг

– Срби морају да остану и опстану на својим огњиштима на Косову и Метохији. Не сме да нас буде мање на земљи на којој смо увек живели. Зато ћемо се као држава борити не све начине – поручио је Вучић из Бањске, где га је, на јаком снегу, и уз звук манастирских звона, дочекао велики број грађана и свештенство манастира.

– Три ствари су најважније у овом моменту, а прва је да Срби морају да остану и опстану на КиМ, а држава мора да обезбеди њихов економски напредак, да обезбеди њихову безбедност и да се обрачуна са криминалом и корупцијом – рекао је председник Вучић.

Вучић је у кратком обраћању рекао да је прва ствар да Срби остану и опстану на КиМ, а држава Србија је помагала и помагаће их и даље, а посебно сада и још и више јер имамо фискалну стабилност и економски просперитет.

Како је рекао, Срби морају да остану на својим огњиштима:

– Не сме да нас буде мање на територији где смо одувек живели, а за то ћемо се као држава борити на све начине – поручио је председник.

Он је рекао и да је дошао да разговара са грађанима који су узнемирени након злочиначког убиства Оливера Ивановића и да жели да разговара о безбедности и који су то органи који ту безбедност треба да гарантују.

Танјуг

– Желим да разговарам о безбедности, који органи су ту да гарантују безбедност. Да видимо како они то чине – казао је он.

Вучић је, осврћући се на атентат на Ивановић, рекао да ће Србија, иако је била спремна да учествује у истрази, што албанска страна неће, размењивати информације са косовским институцијама, и да ће сачекати коначне резултате.

– Видећемо хоће ли истрага довести до починилаца овог гнусног злочина. Ако се то не деси многе ставри ће бити јасне, као што сам рекао првог дана – подвукао је он.

Вучић је казао да ће по питању безбедности Србија морати да пронађе нове модусе како да безбедност и мир грађана српске националности учини јаснијим, видљивијим и да узнемирење буде мање.

– За нас је од кључног значаја да пронађемо додатне механизме за борбу против криминала и копрупције у сопстевним редовима – трећа је порука Србима председника Србије.

Говорећи о улагањима Владе Србије у обнову на Косову и Метохији Вучић је пренео да је много тога урађено и да је Влада учетсвовала у у 170 пројеката, 42 цркве и манастира.

– Остаје још 250 милиона да уложимо, а 168 милиона динара смо већ уложили. Много тога је урађено у Бањској, не само иконостас и зидови манастира, већ смо много урадили и на бањи, чиме се живот вразио у Бањску. Као што је рекао епископ не бисмо се постидели пред Милутином – рекао је он. Од изузетног значаја је да се заврши пројекат Сунчане долине, стамбено насеље за око 300 породица, рекао је Вучић.

– Наставићемо с тим и гледати како да даље помажемо нашем народу како би био бројнији и чувао наша огњишта – нагласио је он.

Србима на Косову и Метохији се захвалио на чврстини, постојаности, храбрости и жељи да чувају своју земљу, своју Србију, али и своје породице.

– Дошао сам и да поручим Албанцима, без обзира, што неретко Србе доживљавају, не бих рекао непријатеље, као противнике, и неретко имамо различите интересе, да Србија не само да жели мир, већ ће дати све од себе да тај мир сачувамо. Учинићемо све да вишедеценијске и вишевековне размирице решимо, да обезбедимо трајност тог мира, и сигурност за сваку албанску и српску породицу – рекао је он.

ПОГЛЕДАЈТЕ:

Извор: informer.rs