Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом оставке премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја и евентуалне импликације те оставке.

Председник се обратио из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

  • Република Србија мора да реагује смирено и трезвено и без било какве еуфорије. Разумемо и потребу и очекивање нашег народа за задовољењем правде наших људи који су трпели стигму јединих злочинаца, разумемо задовољства код нашег народа због позива Рамушу Харадинају на саслушање. Међутим, сматрамо да разлога за радост нема, јер сагледавамо све чињенице – рекао је председник.

Он је рекао да је положај Срба после ове оставке бити још тежи него што је то било до јуче, јер ће доћи до још јаче нескривене мржње Албанаца.

  • У том смислу ћемо посветити још већу пажњу безбедности нашег народа и Срби на КиМ могу да рачунају на подршку државе. Мислим да овај потез води даљем одлагању наставка дијалога Београда и Приштине – изјавио је Вучић и нагласио да је ова оставка „политички трик којим Харадинај постаје јунак“.

Нагласио је да ће суштински политичка ситуација у Приштини стремити даљем приближавању, уједињавању и наставку приче о „Великој Албанији“.

– Наша су предвиђања да ће Харадинај отићи у Хаг и да че га пустити после 48 сати, он ће се вратити у Приштину као херој. Он тиме жели да обезбеди победу на изборима који ће се највероватније десити у септембру или октобру, циљ ће бити освајање већине, без Српске листе. Истовремено, док то траје, немогуће ће бити да ми наставимо дијалог, таксе ће остати и то је њихов план – рекао је председник Вучић.

Вучић је указао да међуанродна заједница ћути о свему томе, док како је казао, плејада албанских лидера из Албаније су се се изређали говорећи о Харадинају као великом јунаку.

Поручио је да је Србија суверена земља која жели добре односе са свима, али да није наш посао да штитимо интересе светских сила, већ интересе Србије.

– Иако нигде не пише у папирима ЕУ да мормао признати независност. И ја вам кажем сад, ти притисци ће бити усмерени на то да признамо независност Косова, јер Албанци од Србије ништа друго – рекао је он и поручио да је Србија суверена земља која жели добре односе са свима, али да није наш посао да штитимо интересе светских сила, већ интересе Србије.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се наредних два три месеца очекује јачање притисака на Србију из свих аспеката, посебно током септембра месеца и да ће притисци ићи у правцу да призна независност Косова.

Вуцић је у обраћању јавности рекао да ће Србија инсистирати на укидању такси, а да ће већ у августу радити на економском уједињењу балканских земаља.

  • То је једина шанса да економски напредујемо и тиме штитимо своје интересе – поручио је Вучић.

Најавио је да ће разговарати са висе лидера о уједињењу балканског простора у економском смислу, и да многе балканске земље то разумеју.

  • Знам да су Светозар Марковић и краљ Алекснадар страдали залажући се за идеју балканских народа и тразили приблићавање балканских народа, ја не видим други излаз из тешких сукоба последњих деценија – истакао је Вучић.

Он је указао да проблеме морамо да решавамо сами и да нико други то неће моћи, као и да ми хоћемо да разговарамо са Албанцима.

Све велике силе, како је указао, учествоваће у складу са својим интересима.

  • Овде имамо интересе на Балкану – рекао је Вучић наводећи да они због њихових унутрашњих проблема кажу да не моземо у ЕУ.

Само економски јачи моземо да постављамо своје захтеве и тражимо пут ка ЕУ, казао је Вучић.

  • Србија се поноси чињеницом да је суверена, ми хоћемо сарадњу са великим силама, али нећемо туотора, хоћемо да имамо свој став заснован на интересима Србије, а не став страних амбасада – истакао је председник.

Он је додао и да наш посао није да заступамо интересе великих сила, већ нашег народа и за очување мира и стабилности.

Напоменуо је да Брамерц висе не критикује Албанце, али критикује српске власти због високих официра војске, због прогона 800 000 Албанаца.

  • Јеси ли ти бројао Брамерц, сви се вратише само је Срба за 150.000 мање, о томе не говорите – рекао је Вучић.

То су ствари са којима ћемо да се суоцавамо, рекао је он и навео да ће Србија да прати ситуацију у Приштини и неће се мешати у њихову интерну политичку сцену.

  • Помагаћемо свом народу, да он буде сигуран и безбедан – поручио је Вучић.

Да подсетимо, Вучић се синоћ састао са председавајућим и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и својим сарадницима, одмах после вести о оставци Харадинаја.

Према сазнањима Тањуга, састанку су присуствовали и министар одбране Александар Вулин, министар унутрашјних послова Небојша Стефановић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Харадинај је јуче поднео оставку, а као разлог навео је то што је добио позив Специјалног суда као осумњичени.

Оставите Коментар