Седница Савета за националну безбедност којом председава председник Србије Александар Вучић, почела је у 10 сати у згради Председништва на Андрићевом венцу у Београду. Председник Србије потом се обратио јавности.

Према речима председника Србије Александра Вучића, поново ће бити уведена доживотна казна затвора за најтеже злочине. Поред тога ће бити драстично повећане казне за кривична дела која обухватају насилничко понашање, силовање, педофилију, убиства деце.

Он се после седнице обратио грађанима.

Јучерашња акција коју су спроводили полиција и тужилаштво, показала је намеру државе не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији, већ и да тај криминал и најтеже облике корупције победи, рекао је председник Србије Александар Вучић након седница Савета за националну безбедност која је одржана јутрос.

Данашња седница је, каже, имала две тачке, од којих је најважнија борба против криминала и корупције.

– Уколико не приђемо на прави начин овим проблемима, нећемо урадити ништа – рекао је Вучић.

Како је казао, пет је важних ствари у вези са овом облашћу, а једна од њих је казнена политика. Она је, каже, веома блага.

– Максималне казне готово никада нису у судским поступцима одређиване, већ су оне махом биле минималне. За кривично дело силовање, где је прописана казна од 3 до 12 година, судови су у највећем проценту изрицали казну до три године, и то је ситација са више од трећином оваквих случајева – рекао је Вучић.

Како је казао, за кривично дело тешка крађа, најчешћа казна је од шест месеци до годину дана, и то је случај са готово половином случајева.

– Како онда лоповима да се не исплати, што да буду осуђивани за лакшу казну, када је исто и са тешком? Каква је то казнена политика? – навео је он.

Казао је и да се за кривично дело производње и стављање у промет опојних дрога, за основни облик, казна је од три до 12 година. Али, каже, да је око 43 одсто извршилаца овог кривичног дела осуђено на казну од три године.

– Па што да не дилују дрогу? – каже српски председник.

Он је рекао да ће се зато ићи на драстично повећање казни и минималних и максималних када је реч о насилничком понашању, насиља у поридици, силовање…

За силовање, где је казна од 3 до 12 година, судови најћешће додељују најблажу мказну. 70% казни су до 5. година. А зашто смо обнда одређђивали казне до 12 година – упитао се Вучић.

Једна од тема су нове мере државе у системском и систематском обрачуну са криминалом и корупцијом, саопштила је Прес служба председника Републике.

– Казна за слиовање више неће бити колика је сада, већ се бити од 5 до 15 година, и неће нико моћи да добије мање. За насиље у породици такође – навео је Вучић.

Како је казао Србија уводи доживотну робију за најтежа кривична дела.


Д.К.