Шеф државе и лидер највеће странке у Србији Александар Вучић спрема велико чишћење у странци и Влади, у којој ће опстати само два садашња министра, сазнаје Српски телеграф. Све то требало би да се реализује након избора, по моделу сличном оном који је својевремено применио мађарски премијер Виктор Орбан.

У наредних неколико месеци Вучић ће са сарадницима и будућим премијером донети одлуку о томе ко ће након избора на пролеће 2020. године добити фотељу у Влади, а с обзиром на то да су на скенеру били и чланови СНС, прочистиће се и редови у партији и наградити млади и вредни људи.

  • Као што је мађарски премијер Виктор Орбан у три мандата задржао само двојицу министара, тако ће и Вучић прочистити кадровску слику у Влади, али и СНС, да би Србија могла да иде напред пуном брзином – откривају извори нашег листа из државног врха.

Вучић је у неколико наврата разговарао са својим великим пријатељем Орбаном, размењујући искуства, како би обојица могли да примене оно што се код другог показало као делотворно.

СВЕ ВЕЋ РЕКАО

Када се погледа састав мађарске владе из 2010, 2014. и 2018. године, уочава се да су само два имена остала иста кроз сва три сазива – министар за националну политику Жолт Семјен и министар финансија Михаљ Варга.

  • Нјих двојица су уједно и Орбанови најближи сарадници који му бескомпромисно помажу и прате га у борби за опоравак мађарске нације и мађарске економије у нимало лаким околностима – објашњавају наши саговорници.

Подсетимо да је Вучић почетком новембра након састанка Председништва СНС изјавио да ће та странка на изборе, највероватније крајем марта, изаћи са најмање 20 одсто нових лица, те да ће се бавити собом, а не коалиционим партнерима, о којима ће суд бити дат на бирачким местима.

  • Хоћемо да уведемо људе неукаљане, чисте. Свако од нас је, не својом кривицом, ма колико био чист образ, због прљаве кампање оставио траг за собом. Зато је важно да уносимо свежију крв, младе људе који могу да наставе добрим темпом и у смеру који може да донесе бољу будућност и добре резултате – подвукао је Вучић.

ВАЖНИ СУ ПАРТНЕРИ

Потпредседник Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор у изјави за наш лист појашњава ситуацију у суседној земљи:

  • Жолт Семјен је заменик премијера у мађарској влади с тим што је он председник Демохришћанске странке, значи, он је Орбанов коалициони партнер. Они заједно наступају на изборима и врло су блиске странке, а што се тиче наше ситуације, на министарским местима треба да остану они који имају најбоље резултате. Сасвим је природно да се та имена мењају, али да се и они који добро раде награде. Циљ је да Влада функционише као тим.

Према мишљењу директора Центра за глобализацију Дејана Милетића, очигледно је ко су Вучићеви људи од поверења.

  • Поредећи са ситуацијом у Мађарској, људи од поверења председника Вучића који могу мирно да спавају упркос свим аферама којима су изложени су свакако министар полиције Небојша Стефановић и министар финансија Синиша Мали. Нјихови ресори дају одличне резултате и они чине језгро људи у које Вучић има поверења – сматра Милетић.

Овако је то радио Орбан

Мађарска влада 2010. – 9 чланова

Мађарска влада 2014. – 11 чланова

Мађарска влада 2018. – 13 чланова

Марија Р. Илић

Leave a Reply