Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је попуњеност у Војнотехничком институту (ВТИ) 73 одсто и да има места за нове раднике и инжењере, те да надлежни раде на томе да се створе услови у којима ће припадници војске бити задовољни и неће напуштати Војску Србије и земљу.

„Наш посао је да направимо много бољи амбијент, да тим људима кроз боље стамбене услове, веће плате, учинимо да буду задовољни и на томе радимо“, рекао је Вучић.

„Ми смо се поносили радом ВТИ и спремали смо, иако у технолошком заостатку у односу на друге, да због вредног и напорног рада тај заостатак ипак учинимо не тако великим и не тако непремостивим“, навео је Вучић и подсетио да је 2005. године и Институт био остао без великог броја запослених.

Према његовим речима, ВТИ се веома тешко може опоравити након најтежих удараца које је задобио 2005. и 2006. године када је из те установе отпуштено 600 људи.

„Сетите се шта је било те године са СРЈ, шта је било 2008. године и сада ви размишљајте што је војска била уништавана 2005. и 2006. године када је ВТИ готово разорен“, рекао је Вучић и додао да је током данашње посете видео да запослени препознају вољу државе да улаже у развој института.

Додао је да та улагања нису била само питање воље, већ и могућности и фискалног опоравка земље.

Председник је рекао да у марту очекује 30 тенкова и друга нова оруђа за копнену војску, али је подсетио на план да се улаже више новца у беспилотне летелице, да се оне не купују, већ да се направе у домаћој производњи.

„На том пољу морамо да направимо убрзани напредак, плате морају бити повећане, не мало, већ све више и више како би се приближиле земљама у региону попут Мађарске и Бугарске“, рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је постојао проблем са правилником о награђивању оних који су највише вредели.

“Тога више нема и очекујем да ће то бити велики стимуланс, да ће остајати овде. То је проблем са кобрама и специјалцима, а онда их позове неки тајкун и понуди им три пута већу плату, да их чувају на сплавовима или кад иду на море у Црну Гору”, рекао је Вучић.

Поручујући да Инсистут може слободно да тражи запошљавање још људи, као и да рачуна на много више новца, од 15,9 милиона евра за које постоји договор.

„Без војно техничког института губимо тај централни нервни систем наше комплетне армије, њеног наоружавања, опремања и њене будућности“, указао је председник.

Одлазак стручних кадрова из Војске неће се, каже, лако зауставити, али се ради на томе.

Вучић је рекао да је потребан поглед унапред јер само онај ко држи главу високо и испред себе може да напредује, а онај који гледа назад се саплиће.

„Молим вас да гледате напред и да видите шта можете да урадите за своју земљу. Наша војска је веома снажна“, рекао је председник Републике.

Вучић је навео да се после свих хладноратовских подела у свету поново направио мултиполарни свет и тим више нам је потребна снажна озбиљна и одговорна војска која је у стању да превентивно делује на сваког агресора, који ће знати да ће се суочити са моћном техником и људима који су способни да бране своју земљу.

Поручио је да се од младих много очекује, али и да ће држава дати и више него што они од ње очекују.

„Дошли сте на место где се показује колико се Србија воли. Добродошли. Од Вас много тога очекујемо. Хоћу да захвалим и вашим родитељима и вашим професорима и менторима који су ваше напоре подржавали. А сада је на вама да помогнете својој држави. А држава, државом никада нисте задовољни али ће држава дати, ако то реално сагледавате, уверен сам у то, и више него што од ње понекад очекује“, поручио је Вучић.

Вучић је подсетио на речи убијеног америчког председника Џона Кенедија „шта је то што држава може да уради за мене, већ шта је то што ја могу да урадим за државу“.

Запосленима у ВТИ, председник је пожелео бржи развој програма, уз скраћење процедуре и још боље резултате.

Са Тачијем у септембру у Бриселу

Вучић је рекао данас да је сасвим сигурно да ће се са председником привремених власти у Приштини Хашимом Тачијем састати почетком септембра у Бриселу, истичући да ће то бити прилика да се сагледа да ли постоји могућност за излаз из тешке ситуације у којој се налазимо.

„Таква је најава из Брисела“, додао је Вучић.

Рекао је да је могуће да обојица учествују и на Европском форуму Алпбах, где су најављени током „Политичких разговора“, који су заказани за 25. и 26.август, мада он још не зна да ли ће ићи тамо.

„Још нисам одлучио да ли ћу да идем у Алпбах“; додао је Вучић.

Вучић је казао да ће бити интересантно да видимо после свега шта је то и где смо стали, као и да ли постоји било која могућност за излаз из тешке ситуације у којој се налазимо.

Немачка нас је већ разграничила, признањем Косова

Немачка нас је већ „разграничила“ оног тренутка када је признала целовито, суверено и недељиво Косово, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је истакао да то није ново, те да ће он наставити да се бори да нешто учини и добије за Србе и за Србију.

Изразио је чуђење што је део јавности изјаву Меркел схватио као неку нову поруку.

„Шта значи то што је Меркел рекла? То што је рекла значи само да нас је она већ „разграничила“ тако што је цело Косово независна држава“, рекао је Вучић и додао да то људи треба да имају на уму.

„Они који се радују њеној изјави треба да знају да је за Меркел, као и за цео западни свет, са малим изузецима, да сви они сматрају Косово и Метохију целовитом, сувереном и недељивом територијом и да та територија припада Албанцима у Приштини, да нема никакве везе са Србијом“, додао је и указао да само из нашег угла постоји питање – чије је Косово?

„Из њиховог угла је то завршена ствар“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да му је став Ангеле Меркел познат десет година, да је увек исто говорила и да ништа није променила, али да није ни он.

Али, подвукао је, он ће наставити да се бори за Србе и Србију.

„А, ови који се залажу за независно и целовито Косово нека наставе да раде свој посао“, рекао је Вучић и додао да ће Срби да се изјасне, па можда и гласају за то.

Вучић је подсетио да је увек говорио да Немачка има другачији поглед на Косово од нас.

Истакао је да људи не треба да мисле да се из њиховог угла не спори чије је Косово, да ли наше или њихово.

„Из њиховог угла то је јасно. Због тога ме је зачудила хистерија код дела људи у Србији. Разумем Соњу Бисерко, Саву Јањића, Раду Трајковић, а који су увек били за самостално Косово, далеко од Србије. Ту се ништа није ни променило. Ни код једног од њих. Исту политику су водили и воде данас.

Неко је требало да каже да је то њихова политика, да се они залажу за албанско независно Косово. Зато су се борили против тога да Србија било шта добије“, казао је Вучић.

Вучић је рекао да су се после укључили неки други, који су томе допринели да цело Косово припада неком другом.

„Моја кривица је што сам се борио и имао храбрости да Меркел, Путину и Пенсу, Макрону и сваком другом тражим нешто више за Србе и Србију. Да кажем да та граница на Јарињу и Брњаку није државна граница. Извињавам се што сам се дрзнуо да се борим за свој народ“, рекао је Вучић додајући да су га убедили да је хтео да да Косово.

„Ви сте дали и тражили само потрвду да је Косово независно“, нагласио је Вучић.

Указао је да немачка канцеларка од 2008. када је признала Косово није мењала позицију.

„Друго је што сам се трудио да поправим положај Србије и Срба да дођем у позицију да смем да тражим нешто. Један званичник ми је у шали једном рекао за то што тражим „да ниси ти, пуцали би у тебе“. Мене поштују, а да је неко други тражио сасвим би лошије прошао“, казао је председник Србије.

Рекао је да је његов грех изгледа што се бори за свој народ, што се борио и што ће се борити и даље. Указао је да су неки личне и партијске интересе, као и жељу за богаћење стављали испред интереса Србије.

„Баш их брига хоћемо ли да имамо Копаоник, Газиводу, Ропотово у Србији. Њих интересују само паре“, казао је Вучић. Вучић је рекао да ће се борити и даље и да ће питати даље шта може да учини за Србију.

С тим у вези упитао је: јесмо ли сад добили одговор од Меркелове, са којим су задовољни они које подржавају неке телевизије, према којем је све завршено и имамо целовито независно Косово.

„По хиљадити пут је жена јасно рекла да је разграничење постигнуто. Шта ћу ја мали онда. Куд ћу ја против Раде Трајковић и Саве Јанковића, Ђиласа, Обрадовића и свих других, и још Меркелова каже да је завршено са разграничењем. Идем да се борим и питам да ако могу нешто да учиним за Србију, могу“, казао је Вучић.

„Очигледно је сада да ће ово да траје много дуже него што су неки планирали. Да ће за два, три месеца бити завршено, готово заборавите“, поручио је Вучић.

Не постоји бојазан да ће СПС да изађе из владе

Вучић је изјавио данас да не сматра да ће СПС да изађе из Владе Србије, али и поручио да свако коме се нешто не свиђа може да иде, и прецизирао да се то односи и на неке из његове, али и из других партија.

„Само да се не седи на две столице“, приметио је и додао да кад то каже мисли мање на СПС, него на неке друге људе и у партији коју води али и у неким другим партијама.

Вучић је рекао да, „познавајући СПС“, они не би изашли из владе „низашта на свету“, да би можда могли да промене партнере и то одмах чим би им се указала прилика, али и додао да то ипак каже у шали, мада је легитимна ствар да неко о томе размишља.

Како је рекао то је нормално и да свако може да мисли да му је боље са неким другим и да је и то у реду, али сматра да не постоји реална опасност од тога у овом тренутку.

Навео је да је ствар у томе да је потребно да имате легитимитет и 126 посланика у парламенту.

Поновио је да је свако слободан да иде, да нико не треба никога да задржава, и ако се неком не свиђа „довиђења“.

Како је рекао, и свако из СНС је слободан да иде, и поручио:

„Само немојте на две столице да седите“.

Вучић је рекао да то може да уради ко хоће и да оде, а не да га користи за све што му треба, а онда му „забије нож у леђа“.

Навео је и да ту мање и мисли на СПС него на неке друге људе и у партији коју води али и у неким другим партијама.

Позив на моје хапшење књишки пример позива на пуч

Шта је друго позив на хапшење председника државе него позив на војни пуч и крвопролиће, упитао је данас председник Александар Вучић.

„Ово је директан, јавни позив на војни пуч и крвопролиће, на убиство врховног команданта, на његово хапшење“, рекао је Вучић, те поручио да је очекивао да неко на то реагује.

Не би, додао је, да се меша у посао државног тужиоца, посебно с обзиром да је у правосуђу, како је навео још много „одливака“ и „испљувака“ режима у којем је главна била Демократска странка.

„Али, очекивао сам да неко реагује, јер не постоји бољи пример да се реагује, али зашто тужиоци ћуте, као што су навикли да ћуте из времена Ђиласа и ДС, кад су ћутали на крађе, не знам, али покажите ми бољи књишки пример да је реч о покушају војног и државног пуча“.

Како је рекао, мислио је раније кад је Драган Вучићевић, уредник Информера, помињао државни удар, да он претерује, али сада каже чини се да је то било тачно.

Коментаришући позиве опозиционих лидера на његово хапшење, Вучић је рекао и да није чудно да и овде, као и свуда у свету, постоје фашистичке странке.

„Али, то што тај бије жене, за то мора да одговара, а што позива официре да хапсе свог врховног команданта, да ме убију, нека причају шта хоће“, поручио је Вучић.

Ово ће трајати дуже него што су неки планирали

Очигледно је сада да ће ово да траје много дуже него што су неки планирали. Да ће за два, три месеца бити завршено – заборавите, поручио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је то приметио у контексту реаговања, готово ликовања дела јавности, посебно опозиционе, на изјаву Ангеле Меркел да нема више промене граница.

„По хиљадити пут је жена јасно рекла да је разграничење постигнуто. Шта ћу ја, мали, онда. Куд ћу ја против Раде Трајковић и Саве Јанковића, Ђиласа, Обрадовића и свих других, и још Меркелова каже да је завршено са разграничењем“?, приметио је Вучић и поновио:

„Идем да се борим и питам да ако могу нешто да учиним за Србију, могу“, казао је Вучић.

У последних 30 година направили смо, каже, много катастрофалних грешака и за то се плаћа цена, али он неће да кука, већ да се бори.

Разговарао је, каже, са једним важним човеком, неће рећи којим, и питао га:

„Ти у ствари хоћеш целовито независно Косово?“

А он је одговорио: „И то је боље, то што би ти добио је само територија, а овако бисмо могли да плачемо и кукамо“, препричао је Вучић разговор.

„Али, ја не желим да кукамо и плачемо над судбином. Ја желим живот, мир и будућност“, рекао је председник Вучић.

На то, примећује, из опозиције добија реакције типа: А, не, не Вучићу, ти хоћеш да нас одвојиш од заветне политике.

„Е, ево вам сад, сада ћемо сви да плачемо. Добили сте разграничење како су други одлучили у време ваше власти, ништа нисте урадили по том питању. Ја сам се мучио и борио да нешто променим. Могу – могу, не могу – није проблем. Па, једног дана објасните Србима на КиМ зашто сте водили такву политику и зашто не живе у Србији“, поручио је Вучић опозицији.

Како је додао, он ће на власти бити још једно три године, а о овоме ће се причати још 30 година.

Борба, каже, траје већ вековима, а у последњих 30 година направили смо много катастрофалних грешака.

„Је л“ мислите да се за то не плаћа цена? Али, ми у Топличком округу имамо мање Срба него Албанаца у Подујеву, а то су четири општине“, рекао је Вучић.

Све иде против нас, али Срби нису никад волели да гледају у будућност и анализирају и како да нешто поправе, рекао је Вучић.

„Највише волимо да плачемо над својом судбином. Волимо изговоре, да увек неко други буде крив. (Што ми не изађемо на протест као Румуни, код Ердогана пада лира). А код Вучића не пада динар већ годинама. Код нас кад држава није крива за нешто, ви сте пропали. Држава мора да буде крива за све, морамо да будемо губитници“, рекао је Вучић.

У том контексту упитао је колико песама имамо у којима се славе наши успеси – можда једну, две.

Хоће ли ови што само држе придике да живе у Ђаковици?

Проблем је када неки говоре о КиМ, а ништа не знају, ама баш ништа, а морају да знају једну ствар: наши људи неће да живе у Кикинди, Пожаревцу, Врању, сви иду у Београд, Нови Сад, или бели свет. А, ко од вас хоће да иде у Ђаковицу, осим што хоћете да ми држите придике. Је л’ има икога од вас? Нема никог – рекао је председник Србије Александар Вучић говорећи о ставовима опозиције о Косову и Метохији.

„А, то је вековна српска земља, коју ћемо да чувамо још 5. 000 година, а нема ниједног Србина који хоће тамо да оде“, приметио је Вучић.

Како каже, опозиција је довела земљу до тога да је могуће и да неко позива да се забрани улазак председнику Репрублике Српске „у његову Србију“.

„Имате кретене на опозиционој сцени, то је горе од кретена, који траже да се забрани улазак Додику да буде ухапшен. Да ли сте ви нормални, на којој планети живите“, упитао је Вучић.

Како је додао, траже да се забрани Додику улазак, јер им је рекао истину у очи.

„А при томе вам није рекао да сте ви томе допринели“, рекао је Вучић.

Од новембра веће пензије за све

Вучић је поручио да од новембра стижу увећане пензије и то за све пензионере.

„Значајно увећане, свима за најмање девет одсто, веће него икада раније. Мислим да ће бити задовољни, могу да очекују повећања и следеће године ако будемо радили овако добро“, рекао је Вучић.

Како је рекао, то су ствари које се раде кроз одговорне мере, фискалну консолидацију, које дају суштински резултат.

„Пензионери су за то најзаслужнији и поднели су највећи терет да бисмо имали највећи раст у региону“, истакао је Вучић.

Навео је и да незапосленост за Србију више није толики проблем, упозоривши да ће сада бити проблем недостатак радне снаге.

На одмору у Турској? Недостајем им чим ме нема два дана

Вучић је одбацио спекулације да је на одмору у Турској и поручио да ће када буде на летовању, послати фотографију својим критичарима, али да Србија тада неће бити у проблемима у каквима је била.

„Да сам отишао тајно на летовање у Турску… Неко ми је јутрос рекао да сам у Турској на мору, а случајно, никада нисам био у Турској на мору. Био сам у Истанбулу, Анкари, Есхишехиру“, рекао је Вучић и додао да није проблем што неко оде на одмор, већ што ништа не ради.

Како каже, није разумео шта је смисао тих спекулација и додао: „Можда им недостајем“.

„Можда, чим ме нема два дана, па им недостајем, не знају шта да раде у животу, јер немају предлог ни око чега и онда је једино питање када ће Вучић да се појави да можемо нешто да пљунемо, пошто идеја за Србију немамо“, рекао је председник.

„Када се будем тако купао и брчкао, послаћу им фотографију, а сасвим сигурно Србија неће бити у проблемима у каквима су је они оставили мени“, додао је.

Упитан за нападе на његову породицу, Вучић је рекао да је суштина у томе што они (опозиција) полазећи од себе размишљају о другима.

„Знају они какви су лопови и то није мантра, већ истина. Друго је што имамо правосуђе које су они бирали и које не жели по том питању да обавља посао“, рекао је председник.

Навео је да је Драган Ђилас, „који никад ништа није радио, осим што је био градоначелник, што је озбиљан посао који је лоше радио“, 2007. године од имовине пријавио стари аутомобил и 70.000 евра уштеђевине, а 2012. године је његова имовина била 25 милиона евра.

„Који је то грађанин Србије могао, не да приходује, већ да заради и у имовини има сваке године пет милиона евра? Не познајем никога, ниједног тајкуна у Србији који толико има… А, они су мени узели целу породицу не би ли дошли до 30 пута мање имовине“, приметио је Вучић.

Додао је да нема проблем са нападима на њега, јер се, каже, народ не може преварити.

„Не живим за 25 милиона евра, већ да нешто добро урадим за грађане“, рекао је Вучић.

Како је рекао, опозиција прича о понору, а сви економски и социјални показатељи су бољи него у њихово време.

ИЗВОР: Танјуг, СНС