Председник привремених косовских институција, Хашим Тачи, потврдио је своје присуство на наредној рунди дијалога у Бриселу, у недељу 24.јуна, али му опозиција оспорава то право, јер кажу, нема мандат Скупштине да говори у име Косова.

Фото: AFP
Фото: AFP

“Као председник републике потврдио сам своје присуство у следећој рунди дијалога Косова и Србије. Треба да се фокусирамо на имплементацију свих споразума како бисмо могли да напредујемо ка финалном и обавезујућем споразуму о нормализацији и помирењу.“, написао је Тачи на “Твитеру“.

Међутим, заменик председника Алтернативе, Иљир Деда, каже да Тачи нема мандат да води дијалог са Београдом о додао да ниједан договор који постигне у Бриселу неће бити обавезујући. Коментаришући недељни сусрет са председником Александром Вучићем и европском комесарком Федериком Могерини, Деда тврди да је за то Тачију потребна сагласност косовског парламента коју нема.

“Тачију је потребна сагласност скупштине да у име Косова разговара са Вучићем. Без овог мандата он може говорити само у своје име, а не и у име Косова, па самим тим било какав споразум, уколико буде постигнут, неће бити обавезујући за Републику Косово. “, рекао је Деда за приштинску “Газету ексрпес“. Заменица председника опозиционе ДСК, Вјоса Османи, такође каже да без мандата скупштине Тачи може да говори само у своје име.

“Тачи нема мандат скупштине и може да преговара само у своје име, али не и у име Косова.“, рекла је она за Експрес.

Извор: blic.rs