Амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански се јутрос укључио у јутарњи програм, и том приликом говорио о стању у Москви, као и о нашим држављанима у великој земљи.

Лазански је саопштио да је до јуче 80.959 људи инфицирано, а да је преминуло 747 лица у Русији.

Министарство одбране је саопштило да је 900 припадника оружаних снага инфицирано, од којих је четворо са тежом клиничком сликом, а један је чак и на респиратору. То, међутим, не чуди с обзиром на бројчано стање руских оружаних снага која броји преко милион чланова – рекао је Лазански.

Kако каже, у Русији се дневно производи 8 милиона маски, и додаје да је око 700 хиљада медицинских радника ангажовано у првој линији борбе против коронавируса.

– Проширују се болнички капацитети и за сада је према оценама руских стручњака за очекивати да ће врх епидемије у Русији бити крај априла и почетак маја – рекао је Лазански.

Он истиче да у Русији има пуно оболелих без видљивих симптома.

– Мере се овде неће прекидати до 9. маја. У Русију је овај вирус стигао касније, па је логично да се и мере рестрикције овде дуже задрже – рекао је Лазански.

Истиче да су казне за кршење мера изузетно велике, и полицијске патроле прате кретање људи на улицама.

– Нема неких строгих ограничења на основу сатнице. Али су сва места где је пронађен вирус короне под блокадом – рекао је Лазански.

Kако каже, постоје многе гласине око вакцина, а за сада само на нивоу нагађања, додаје да у Русији још нико није дао званично саопштење да је пронађена нити да неки лек даје конкретне позитивне ефекте на овај вирус.

Лазански каже да у Русији има заражених Срба у фирми Велестрој, као и да су у сталној комуникацији са њиховим менаџментом.

– Њих су руске власти ставили у карантин и изолацију. Нико ко има високу температуру не може да се укрца у авион за Београд. Немамо укупне податке о броју оболелих – рекао је Лазански.

Оставите Коментар