У Подгорици се данас одржава Светосимеонски сабор, у част Светог Симеона Мироточивог – Стефана Немање, а литију улицама Подгорице, која је почела око подне, предводи митрополит кијевски Онуфрије.

Литија је кренула од Храма Христовог Васкрсења до Немањиног града, преносе подгоричке Вијести.

  • Честитам вам значајан јубилеј, 800 година од рукоположења Светог Саве за епископа српског. Црна Гора је веома интересантна, позната по живописној природи, архитектури из различитих периода и лепим, храбрим и добрим људима. О лепотама Црне Горе писали су многи писци и песници, као и о њеном силном народу који је одувек чувао православну веру – рекао је Онуфрије.

Он је истакао да у Црној Гори много столећа духовну и спаситељску мисију носи Митрополија црногорско приморска (МЦП), за коју је рекао да је свету показала велике свеце – Светог Василија, Светог Петар и друге.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је рекао да захтевају од премијера и председника Црне Горе да повуку „безбожни, антиевропски, антисрпски и антивасељенски закон“ о слободи вероисповести, због како је рекао „њихових образа“.

  • Надамо се да ће повући закон, ако желе да сачувају образ. Ако хоће да изгубе образ и душу и буду најсрамнија група која је владала Црном Гором, онда могу и тако – рекао је Амфилохије.

Скуп је почео архијерејском литургијом у саборном Храму Васкрсења Христовог, коју је служио Онуфрије, а помагало му је 15 архијереја Српске и Украјинске православне цркве.

Учесници литија носе црквене заставе, тробојке са црногорским грбом, крсташ бараке, а развијене су и застава Византије, црвена застава Црне Горе са бијелим двоглавим орлом, застава са ликом Јанка Вукотића, Петра ИИ Петровића Његоша.

Амбасада Украјине у Подгорици саопштила је раније да митрополит Руске православне цркве у Кијеву, владика Онуфрије, не представља аутокефалну Украјинску православну цркву.

Оставите Коментар