У НЕМАЧКОЈ се све више људи јавно противи снабдевању Украјине оружјем. Демонстранти су у центру Берлина – окупљени на тргу код Бранденбуршке капије – позвали немачког канцелара Олафа Шолца да одмах заустави ескалацију сукоба.

Према прелиминарним проценама организатора, у протесту је учествовало преко 25.000 људи. Иницијатор протеста је Сара Вагенкнехт, посланица Леве партије у Бундестагу. Учесници протеста су усвојили текст поруке Шолцу:

„Позивамо канцелара да заустави ескалацију сукоба, а предуслов за то је и обустава испорука оружја Кијеву. Сваки пропуштени дан да се то учини коштаће још хиљаду људских живота, а приближава нас трећем светском рату“.

Међу главним паролама на берлинском протесту биле су: „Дипломатија, а не оружје“ и „Немачко оружје поново убија Русе и Украјинце“.

Нешто пре овог протеста почело је потписивање Манифеста за мир који је већ подржало безмало 650.000 Немаца.

У Мадриду је такође одржан марш против војне стратегије НАТО-а и слања оружја Украјини. Демонстранти су се успротивили повећању војних буџета западних земаља. Шпанија сада има војне издатке на нивоу 2% свог БДП.

Демонстранти су затражили да се та средства преусмјере у социјалну потрошњу – да држави заштити Шпанце од поскупљења струје и хране.

Оставите Коментар