Иницијатива да се одредница „Војвођанин/Војвођанка“ на попису становништва у Србији 2022. године класификује као посебна национална припадност, како Alo.rs сазнаје, део је већег плана страних сила који за крајњи циљ има отцепљење Војводине као посебне државе!

Иза ове идеје наводно стоји политички савез странака из Војводине „Војвођански фронт“, који чине Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненада Чанка и Војвођанска партија, међутим све је јасније да то нису смислили сами.

Да је реч о опасној идеји, увидела је и Српска академија наука и уметности (САНУ) која је саопштила да би „увођење одреднице ’Војвођанин’ у будућем попису становништва у Србији био опасан преседан“.

У саопштењу се наводи да се Извршни одбор САНУ „с чуђењем упознао са идејом о увођењу одреднице ’Војвођанин’ у будућем попису“.

„Не спорећи права сваког појединца да се изјашњава како жели, сматрамо да би формализација овог предлога била опасан преседан не само са гледишта начелних и суштинских разлога већ и по начину на који се до овог предлога дошло“, наводи се у саопштењу.

Аналитичар Драгомир Анђелковић за Alo.rs објашњава да ситуација с Војводином веома подсећа на црногорски сценарио.

  • Пре сто година у Црној Гори никоме није пало на памет да се изјасни као Црногорац јер су Црногорци били највећи Срби, а Црна Гора је била називана српском Спартом. Међутим, када је та одредница уведена 1945. године уз подршку унисрпских власти, постепено је та идеја црногорства заживела. Народ се може обликовати на разненачине ако неко из политичких структура иза тога стане и буде упоран – рекао је Анђелковић, и додао да Србија то не сме да допусти. Постоје интереси са стране да се Војводина отцепи од Србије. А то је немо гуће у околностима када у Војводини живи 70 одсто Срба. Нечија је идеја да се део Срба претвори у неке лажне, етничке Војвођане И да се онда започне акција отцепљења Војводине – закључује за Alo.rs.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Ђурђев: Војвођанска нација не постоји

Александар Ђурђев, посланик у Скупштини Војводине и председник десно оријентисане Српске лиге, рекао је за Alo.rs да свако има право да се изјашњава у националном смислу по слободној вољи, али и држава Србија има право да штити свој суверенитет и виталне националне интересе.

  • Можда ће се Ненад Чанак и Бојан Костреш изјаснити као Војвођани по националности, али то не мења чињеницу да војвођанска нација не постоји, да је политички конструкт смишљен са циљем да се настави дробљење српског националног ткива. Ја као Србин који је у Војводини староседелац знам да у њој живе и националности попут мађарске или словачке, али војвођанска нација на терену не постоји. Зато држава Србија има пуно право да се штити од оваквих покушаја дестабилизације – казао је Ђурђев.

Чомићева спремна да разговара о томе

Представници странака који подржавају спорну иницијативу састали су се тим поводом и са министарком за људска и мањинска права Горданом Чомић, којој су представили иницијативу да се свим грађанима омогући „право на слободно изјашњавање и војвођански идентитет“. Чомићева је 24. августа изјавила да је њено министарство отворено за дијалог на ту тему, као и о свему другом што се тичу пописа и обавеза које Србија има према Савету Европе.

Антонија Вучићевић

Оставите Коментар