Хрватски десничарски кандидат за председника Мирослав Шкоро поручио је у предизборном говору да се не плаши да брани усташки поздрав „За дом спремни“ и да ће прекопати Јасеновац.

Шкоро је рекао да он припада генерацији људи који су „победили српски фашизам“, али и да се не плаши да говори о поздраву „За дом спремни“.

„Ја припадам генерацији поносних људи која је победила српски фашизам. То смо ми победили“, рекао је Шкоро, док су му окупљени одушевљено аплаудирали, преноси портал „Индекс“.

„Поготово што знам истину и нисам лицемер. То је поздрав под којим се мој венчани кум борио за ову Хрватску 1991. године. То је поздрав под којим се мој прадеда борио“, рекао је Шкоро на шта је из публике стигло одушевљено: „Бравоооо!“.

„Неће ми нико рећи да је то поздрав који некоме смета, јер су га користили од ’41. до ’45. Јесу“, каже Шкоро на шта се из публике чује: „Јесу” и „Морали су”.

„Али користили су и реч ’Хрватска‘, користили су и химну ’Лијепа наша‘, користили су куне и плаћали њима. И не само то, ’Јавница Круговалне постаје Загреб‘ била је ’У бој, у бој‘. То је део опере ’Никола Шубић Зрински‘ и данас се изводи“, казао је Шкоро.

Он је затим додао и да ће доћи у Блајбург.

„Наравно да ћу доћи у Блајбург. Али ћу вам рећи још једну ствар. Отићи ћу и у Јасеновац, немам ја проблема с тим, господине. И знате шта ћу тражити? Тражићу међународну комисију. Ако треба, прекопаћемо све“, рекао је Шкоро на шта су окупљени одушевљено пљескали.


Оставите Коментар