Опозициони лидерчићи захтевају формирање прелазне владе иако у Србији не постоји системска политичка криза, а власт има стабилну парламентарну већину и огромно поверење народа.

Лидер Двери Бошко Обрадовић, његов шеф Драган Ђилас и председник ЛДП-а Чедомир Јовановић смислили су ‘генијалан’ план – они траже да им председник Вучић преда власт и да се парламентарни избори одложе до 2021. године!

Шефови СЗС и ЛДП готово истовремено су лансирали идеју о формирању такозване прелазне владе, према којој би им председник Србије Александар Вучић практично поклонио власт без избора!?!

Хоће годину дана

Бошко Обрадовић затражио је прошле недеље да Вучић распусти актуелну Владу и да на места ‘коминистара’ изабере представнике опозиције?! Према његовом захтеву, таква нова влада функционисала би годину дана док се опозиција не консолидује за изборе!?! Исту идеју објавио је и Чедомир Јовановић, који чак тврди да је ‘прелазна влада’ најбољи начин да се избегну сукоби у Србији!?!

Никоме није јасно на основу чега СЗС и ЛДП траже формирање ‘прелазне владе’ пошто у Србији данас нема ниједног јединог предуслова за тако нешто. Прелазна влада формира се, наиме, у случају да је држава изложена опасности агресије или рата или у случају унутрашњих немира, грађанског рата, револуције…

Међутим, Обрадовић и даље упорно тражи да се у Србији ‘препише модел из Црне Горе и Македоније’.

– Главни аргумент за формирање ‘прелазне владе’ јесте неповерење у постојећу власт, која је много пута до сада прекршила обећања. Формирање техничке владе у којој би као коминистри учествовали и представници опозиције, једини је гарант да ће обећања власти бити испуњена, јер ће имати ко у извршној власти да свакодневно контролише тај процес – навео је Обрадовић пре неколико дана и објаснио да би та влада била орочена на годину дана, након чега би опозиција била у прилици да обезбеди услове за изборе.

С друге стране, лидер ЛДП Чедомир Јовановић каже да се залаже за модел примењен у Србији после 5. октобра.

– Обрадовић је предизборну владу доживео као владу у којој ће он и његови коалициони партнери моћи да раде шта им падне на памет, а нису могли до сада јер нису били у власти. Ја сам предизборну владу доживео као нешто што смо већ имали у Србији после 5. октобра – покушао је да објасни лидер ЛДП, који је намерно превидео ноторну чињеницу да су пре 5. октобра одржани избори на којима је опозиција освојила око 50 одсто гласова, што је сада апсолутно немогуће.

Скретање пажње

Коментаришући ове захтеве, политички аналитичар Дејан Вук Станковић објашњава да актуелна политичка ситуација у земљи не може бити повод за увођење привремене владе.

– Можда се у главама неких рађа идеја да изазову грађанске сукобе, али у стварности број људи који протестују еквивалентан је броју људи на мање прометном аутобуском стајалишту. Та ‘прелазна влада’ о којој говори Обрадовић подразумева да власт добровољно прихвати да је нелегитимна иако је већином воље народа изабрана. Реч је о празној причи која треба да служи као алиби онима који немају упориште у бирачком телу и желе на власт без избора. Треба сада замајавати народ да се скрене пажња с истраге о пословању ‘Дајрект медије’ и пљачки РТС – истиче Вук Станковић.

Прелазну владу имали смо 2000. године

Прелазну владу Србија је имала након победе ДОС на савезним изборима и рушења режима Слободана Милошевића.

Тада су прелазну владу, до ванредних избора, направили СПС-ДОС-СПО, а на њеном челу се нашао социјалиста Миломир Минић. Она је трајала од 25. октобра 2000. до 25. јануара 2001. године.

Шта је прелазна влада

Привремена или прелазна влада је влада која се формира у ванредним околностима када је створен политички вакуум услед колапса претходне администрације.

Привремена влада остаје на власти све док се не одрже избори, односно на неки други начин формира трајна влада.

Привремене владе често настају као резултат револуције или ратног стања када је одређена држава или нација ослобођена или подвргнута окупацији.


М. Дакић

Оставите Коментар