Војска Србије ће у септембру добити две нове жене војне пилоте први пут после девет година, када су примљене једине три жене које тренутно лете у српском ратном ваздухопловству.

Реч је о две кадеткиње које ће након што средином септембра буду произведене у први официрски чин летети на хеликоптерима.

Заједно са осам мушких колега летачке редове Војске Србије појачаће Тијана Миленковић и Лидија Петровић као пилоти хеликоптера Газела.

Прве жене борбени пилоти су примљене у Војску Србије 2011. године уз незапамћену медијску пажњу. Тада су Војну академију завршиле Ања Крнета из Новог Сада, Ана Тадић са Уба и Сандра Радовановић из Рековца. Њихове каријере кретале су се уобичајеним током.

Данас је Ања Крнета капетан, наставник летења у 890. мешовитој хеликоптерској ескадрили на аеродрому у Батајници. Ана Тадић је сада Ана Перишић и као капетан лети у саставу 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле на аеродрому у Краљеву.

Сандра Радовановић се сада презива Богуновић и као капетан и наставник лети у 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили у Батајници.

У протеклих девет година у неколико наврата и друге девојке су покушавале да упишу ваздухопловни смер Војне академије али у томе нису успевале због високих здравствених критеријума које то занимање захтева или зато што нису прошле на селективном летењу.

Крнета, Перишић и Богуновић нису прве жене које су прошле обуку за борбену авијацију на нашим просторима.

Наиме, 1984. године у Задру је обављена обука за прву генерацију девојака пилота, које су се школовале за резервне официре авијације. Групу су сачињавале Светлана Митровић и Мирјана Ивановић из Србије, Татјана Додевска из Македоније и Милена Цестник из Словеније, које су завршиле обуку али нису активиране у некој летачкој јединици.

Жене пилоти присутни су и у већини војних авијација бивших југословенских република, додуше у веома ограниченом броју.

Црна Гора је недавно добила прву жену војног пилота – потпоручницу Кристину Бачић, која је школовање завршила у Грчкој. У Македонији је једина жена пилот хеликоптера Ми-17 била Ива Матић (Матиќ), али је она у медјувремену напустила војску и лети у цивилству.

Босна и Херцеговина (БиХ) није имала жене пилоте али је у Првом сквадрону у Рајловцу Тања Крстовић обављала посао инжењера летача на транспортним хеликоптерима. Ове године, БиХ ће добити прву „пилоткињу“ јер је потпоручница Драженка Панић из Котор Вароши завршила Ваздухопловну војну школу „Икарион“ у Грчкој, и то као најбоља у класи странаца.

Хрватска има пет жена пилота. Невенка Шкопац, Антонела Маринов, Моника Тршић и Анамариа Ћурковић лете на хеликоптерима, док је Диана Добош пилот на авиону Канадер ЦЛ-415.

Војкан Костић

Leave a Reply