Нови премијер Kукових острва Марк Браун, осим премијерске функције у Влади обавља и посао министра, и то не једног. Наиме, Браун је доделио себи 17 места у влади те земље.

Марк Браун је поред премијерске функције, себе именовао и за министра спољних послова, имиграције, финансија, енергетике и обновљивих извора, полиције и телекомуникација, преноси РТС.

Такође, између осталих портфеља, он је одговоран за морске ресурсе, минерале и природне ресурсе на морском дну, пензионисање и спољна острва земље. Браун је себе поставио и за државног тужиоца.

Опозициона лидерка Тина Брауни навела је за Цоок Исландс Неwс, да таква расподела портфеља значи да премијер нема поверења у сопствене министре.

„Нови премијер је ‘узбуђен због потенцијала свог кабинета‘, а онда је себи доделио 17 портфеља, што је сигнал колико поверења има у колеге“, истакла је Брауни.

Претпоставља се да би премијер Браун могао да пренесе неке од својих надлежности у наредним месецима.

Браун је дошао на власт овог месеца, након оставке Хенрија Пуне, који је после готово деценије одступио са власти, како би се такмичио за место генералног секретара Форума пацифичких острва, односно главног дипломате Тихог океана.

Kукова острва су самоуправна аутономна парламентарна демократија у слободној асоцијацији са Новим Зеландом. Нови Зеланд је одговоран за спољну политику и одбрану.

Оставите Коментар