Јерменија је била принуђена да потпише споразум о прекиду рата у Нагорно-Карабаху да би избегла војни колапс, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан. Како је рекао, споразум је омогућио очување онога што Карабах не би могао да очува – престоницу Степанакерт и још два града.
„Тим документом пружено је оно што, према војним и другим проценама, не бисмо могли да сачувамо. У ситуацији када је престоница Карабаха Степанакерт остала без одбране, при наставку ратних дејстава, постојала је велика могућност губитка Степанакерта, Мартунија и Аскерана. Након тога, хиљаде наших војника могло би бити опкољено, односно, дошло би до колапса. Управо узимајући у обзир те процене донета је одлука да се потпише споразум“, саопштио је Пашињан.

Он је додао да је Генералштаб оружаних снага Јерменије извештавао о проблемима са ресурсима, а да је политичко руководство делило то мишљење.
Истовремено, рекао је да су током борбених дејстава предузета два покушаја да се поврати окупирани град Шуши, који је други по величини у Карабаху.
„Један од покушаја је пропао, а у другом је јерменски одред успео да продре у град и различита мишљења о контроли над Шушијем била су повезана са активностима овог одреда“, додао је он.

--

Leave a Reply